До 10 месеца трябва да започне да се е лее бетона на първия блок
Кириенко...

Меморандум за създаване на проектна компания за АЕЦ „Белене" бе подписан от НЕК и "Росатом".

Подписани бяха и още два меморандума - за присъединяване към проекта на първите стратегически инвеститори

 Под документа подписите си сложиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.  

Подписването на меморандума се очаква до края на деня, съобщи по-рано шефът на Росатом Сергей Кириенко след срещата си с премиера Бойко Борисов в МС.
Припомняме Кириенко е у нас за участие в енергийния форум, проведен в столичния "Шератон".

Около 30 минути двамата разговаряха за бъдещето на втората ни ядрена централа.

По думите на Сергей Кириенко предстои екип от експерти да фиксира крайната цена на АЕЦ Белене.

До 10 месеца трябва да започне да се е лее бетона на първия блок, коментира още Сергей Кириенко.

От думите му пред медиите, които го чакаха пред сградата на МС, стана ясно още, че българското правителство не смята да се откаже от контролния пакет акции на централата и 51% остават в НЕК.

Новината идва независимо, че тази сутрин, в речта си при откриване на форума, премиерът Борисов заяви, че ако руснаците продължават да шикалкавят цената на АЕЦ „Белене", проектът няма да тръгне и неслучайно от 2006 г. досега не е мръднал.

От българския бюджет няма да излезе нито лев за АЕЦ Белене, посочи той. Страната ни повече пари за тази централа няма да дава, категоричен бе премиерът.
По думите на Борисов пред българското общество е била обявена цена от 4 милиарда евро за централата при положение, че тя е над шест милиарда.

Ние сме готови, признавайки пред обществото грешката си, да гарантираме с пари построяването на централата. Тогава сядаме на масата и преговаряме, обясни премиерът.

Именно по повод стойността на втората ни атомна централа, Борисов призова журналистите да потърсят и мнението на президента Първанов и да се зададе въпросът какво са сътворили по проекта от страна на Тройната коалиция.

Господин Първанов би трябвало да отговори колко инфлационен индекс трябва да плати България, но не да обяснява защо и как пада първият сняг, посочи той и допълни - президентът не трябва да обяснява как ГЕРБ са по-лоши, защото усвояват еврофондове.

Припомняме, в неделя държавният глава направи оценка на предишното и сегашно управление, при което критикува правителството на ГЕРБ, посочвайки области, в които управляващите не се справят.

Четири компании в борба за АЕЦ "Белене".
Още...

Борисов каза още, че е убеден, че Кириенко ще си признае грешките, които е допуснал.

Преди дни  в интервю генералният директор на „Росатом" (на малката снимка) - който е в София за настоящия форум, посочи като вероятна цена за АЕЦ „Белене" сумата от 6,4 млрд. евро. Той подчерта обаче, че бавенето увеличава цената и изтъкна, че Русия няма да строи АЕЦ „Белене" на всяка цена.

Според Борисов картите трябва да се сложат на масата и да се види защо пак цялата тежест пада на това правителство.

По думите му бившите управници са си правили ПР кампания с енергийните проекти в страната. Именно това е и основната причина в момента да има толкова много дискусии и противоречия около цялостната цена на АЕЦ Белене, изтъкна министър-председателят.

Кириенко: Побързайте с решението си за "Белене".
Още...

Целта на проекта „Белене" е била Станишев да направи трета първа копка на атомната централа и да ни бие на изборите, отбеляза премиерът. В същото време Георги Първанов да каже, че е направил голям шлем. Какъв голям шлем е това, допълни риторично той.

Що се отнася до газопровода Набуко, Борисов посочи, че той винаги е бил приоритетен проект, но към момента темповете на работа по него не са задоволителни.

За „Набуко" ще трябва да бъдат взети кредити от европейски институции, за тази цел страната ни трябва да предостави банкови гаранции. Ние искаме банковата гаранция по проекта да не влиза при изчисляването на бюджетния дефицит, обясни той.

Трябва да има балансирана политика в енергийния сектор, защото регионът на Югоизточна Европа е богат на енергия и тя трябва да се управлява максимално изгодно за страните, посочи от своя страна енергийният министър Трайчо Трайков.