Президентът Георги Първанов издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Държавният глава подчертава обаче, че пуска закона въпреки многобройните му несъвършенства.

Според Първанов връщането на закона за ново обсъждане от народните представители, които до края на месец август са във ваканция, ще засегне интересите и очакванията, като на първо място, ще пострадат вдовците/вдовиците, които очакват от началото на септември да получат увеличени от 20 на 26.5 на сто добавки от пенсията на починалия си съпруг/съпруга.

На второ място, ще бъдат засегнати неправомерно получилите (според управляващите) обезщетения за отглеждане на дете майки, защото с приетия закон им се опрощават дължимите и възстановяват вече платените лихви.

Първанов обаче остро критикува социалната политика на управляващите.

По думите му приетите промени не само не отговарят на обществените очаквания, но е възможно да предизвикат значимо обществено недоволство сред пенсионерите.

Президентът Първанов счита, че с този закон не се помага на нуждаещите се от социална закрила пенсионери, майки, болни, работещи в тежки условия на труд и други категории лица, а само на част от тях.

Вече две години, коментира той, пенсиите не са увеличавани и индексирани и поради инфлацията те реално намаляват. Така, вместо адекватна грижа и закрила от държавата, пенсионерите са принудени да плащат допълнително високата цена на кризата и неспособността на управляващите да се справят с нея.

Припомнят се многократните заявления на Първанов, че категорично не приема политиката на управляващите да не прилагат от началото на техния мандат действието на разпоредбата на осигурителния кодекс, която предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно по т. н. швейцарско правило - с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на инфлацията през предходната календарна година.

Вместо прилагане на това правило, сега предизборно се увеличават доходите само на една част от пенсионерите - на вдовците и вдовиците, подчертава държавният глава.

Той изразява убедеността си, че мнозинството от самотно живеещите възрастни заслужават и следва да бъдат подпомогнати приоритетно. Но има и редица други групи пенсионери, които са крайно нуждаещи се и изнемогват в условията на криза, поради което неминуемо ще възникне остро напрежение и противопоставяне между самите пенсионери.

Държавният глава смята, че с приетите мерки не може да се разреши създадения през последните две години нормативен хаос с т.н. неправомерно получени обезщетения за гледане на деца, настанени в детски заведения и не може да се преодолее напрежението, което се създаде сред майките. Нещо повече - с приетите разпоредби проблемът ще се задълбочи.

Защото от една страна очакванията на потърпевшите майки са да се опростят не само лихвите, а и главницата. От друга страна, това решение противопоставя майките на други социални групи, които също са получили неправомерно пенсии, болнични, обезщетения за безработица и др., и които също могат да поискат да им бъде опростена или върната лихвата. Включително и за отдавна изплатени задължения.

Първанов смята също така, че отново се приемат временни и необмислени разпоредби, вместо да се търси по-трайно и по-справедливо законово решение при ранното пенсиониране на работещите в по-тежки условия на труд, които се осигуряват допълнително и във фонд "Пенсии" на НОИ, и в допълнителните задължителни пенсионни фондове.