Ние искрено желаем да развиваме приятелски отношения с Русия, ЕС няма полза тя да е отслабена, но не може да не отчитаме случващото се в Украйна.

Това изтъкна пред всички български дипломати външният министър Даниел Митов, който днес и утре провежда ежегодната си среща с нашите посланици зад граница.

Той отчете заплахата от радикалната идеология на "Ислямска държава", която доведе до мигрантски поток към Европа, от който страната ни е особено засегната. За него ние сме взели правилното решение да поделим миграционната тежест с другите европейски страни, но съобразно възможностите ни.

Изпълняваме всички шенгенски условия, ние поехме всички отговорности на страна по Шенген, обяви той уверено пред дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини. Според Митов допускането ни в Шенген, което е заветна цел на страната ни от години, би било силен знак за света по отношение единството на Съюза.

Газов коридор през България ще даде сигурност на Съюза, изтъкна Митов по друга тема, като подчерта, че ние твърдо стоим зад идеята за европейски енергиен съюз.

Интересите ни в региона са стабилност и добри междусъседски отношения, Западните Балкани да станат част от ЕС, обяви министърът, като се ангажира от името на България с помощ в тази насока към страни като Македония.

Той не можа да обещае на родните дипломати, че в следващата година работата им ще е по-лесна, но им обеща ясна посока.

Влизането в Шенген е приоритет не само за България, но и за Европейския съюз, увери европейският върховен представител по въпросите на външната политика Федерика Могерини пред българските медии.

Като официален гост на срещата на родните ни посланици, тя даде типично дипломатически отговор на питането политически или технически са причините още да сме вън от шенгенското пространство.

Във всяко техническо решение има и малко политически причини, а в политическите такива има технологична обосновка, аргументира се Могерини. Тя изтъкна, че страната ни е важна като партньор за ЕС.

Външният ни министър Даниел Митов пък обяви, че има шанс максимално бързо пред нас да се отворят въздушните и морски граници, а след първата стъпка всичко ще е въпрос на времева перспектива.

По думите му ЕС никога няма да е цял без Западните Балкани в границите си, но за това са нужни реформи в страни като Албания, Сърбия и Босна и Херцеговина. Те са на различни етапи от преструктурирането си, подчерта той, а Могерини допълни, че властите в Босна и Херцеговина са наясно със стъпките, които следва да предприемат.