Депутатите Мария Капон и Антонела Понева дадоха специална пресконференция по повод отхвърлените от Народното събрание поправки в Наказателния кодекс, които инкриминират третирането с особена жестокост на животни.

Друга причина за пресконференцията са зачестилите случаи на нечовешко отношение към животните, сред които дори и консумацията на малки кучета с лечебна цел.

Не зная в кои векове се е случвало това, заяви Понева и допълни - в Европа това не е случвало.

Тя е категорична, че жестокостта към животни е обществена опасност. Според Мария Капон в пленарна зала е приет компромисен текст по темата. Когато се грижиш за животните, значи си имал волята да се погрижиш за хората, коментира тя.

Капон посочи още, че според психолози, често убийците в детството си са измъчвали животни. Тя каза още, че в Испания се обмисля премахване на коридатата, която за испанците вече е част от миналото, но не и от времето, в което те искат да живеят сега. Тя допълни, че в Мароко при жертвоприношение например животното се покрива с бяло платно.

Понев и Капон ще се опитат отново да прокарат отпадналите текстове.

В българското законодателство животните са приравнени към предмети. Това заяви от своя страна Явор Гечев от фондация „Четири лапи". По думите му според нашите законотворци жестокостта към животно е все едно да увредиш чужда вещ.

Над 30 000 подписи са събрани в подкрепа на инкриминиране на жестокостта към животни. Те са внесени в Народното събрание при председателя Георги Пирински. Резултат обаче засега няма.