Твърдението че вилата на МВР в Копривщица, където са разпитвани подсъдимите по делото "Луканов" през 1999 г. Юрий Ленев, Алексей Кичатов, Георги Георгиев и Александър Василев е "къща на ужасите" е несъстоятелно. Това заяви бившият началник отдел "Престъпления против личността" при МВР полк. Ботьо Ботев при гостуването си в предаването "На четири очи" на Нова телевизия.

Той уточни че решението да се проведат следствените действия със задържаните във вилата не е било взето от него. Решението беше взето от оперативния щаб, който се занимава със случая.

Ботев подчерта, че във вилата са се провеждали и оперативни разговори с Антолий Шевчук и Алексей Акимов. Ботьо Ботев гостува съвместно с бившия оперативен работник от НСБОП Галин Ганчев.

Припомняме, че задържането, разпитите и следствието на обвиняемите по делото "Луканов" започва през 1999 г. Тогава са задържани строителният предприемач Ангел Василев, арестуван през юни в Чехия, бившият му шофьор Юрий Ленев, племенникът му Георги Георгиев, както и украинците Александър Русов и Алексей Кичатов.

През 2001 прокуратурата внася обвинителен акт, а през 2003 г. СГС определя висшата мярка на наказание за убийство, а именно доживотен затвор. Според обвинението човекът, застрелял бившия премиер Андрей Луканов е Александър Русов. Поръчител на убийството е бизнесменът Василев, а Ленев, Кичатов и Георгиев са подбудители и помагачи.

Според прокурора по делото Николай Кокинов, Василев е поръчал убийството, защото не харесвал икономическата политика, провеждана от Андрей Луканов. Петимата заподозрени са осъдени на доживотен затвор без категорични доказателства и по признания изтръгнати с физическо насилие.

Делото отива на втора инстанция и през средата на миналата година САС отменя произнесените от СГС доживотни присъди и петимата са напълно оправдани. Делото стига до ВКС. Там според прокурора от ВКП Борислав Йотов, използването на насилие срещу задържаните е юридическа мина, която може да избухне.

Ботьо Ботев отхвърли напълно твърденията на Ангел Василев, че МВР е нарочило петимата обвиняеми за извършители на убийството на Луканов, като предварително е "разпределило" техните роли. Той уточни че по делото българските криминалисти от цялата страна са работели 6 години.

Ботев подчерта че в момента не защитава себе си и колегата си Ганчев, "поставени" в основата на тази конфигурация. Той припомни, че разкриването на убийството на Сергей Шанин, извършено на 6 март 1996 г., е бил възелът по разплитането за разкриването на убийството на Андрей Луканов. Ботев бе категоричен, че твърдението за използване на физическо насилие при разпитите на Кичатов и другите обвиняеми е нелепо.

Бившият оперативен работник от НСБОП Галин Ганчев подкрепи твърдението на полк. Ботев, че при разпитите на задържаните не са били използвани методи на физическо въздействие. Той уточни че по време на разпита са стояли лице в лице само той и задържаният. Освен това, продължи Ганчев, денонощно в двора на къщата са присъствали между 15 и 20 служители на МВР.

Ботьо Ботев уточни че Юрий Ленев, обвинил полицаите в побой, няма единна теза- ту твърди, че са го били при задържането, ту по време на следствието.

Твърдението, че Ботев, Ганчев и останалите служители на МВР, които са водили разпитите, са използвани натиск при разпитите, трябва да бъде подкрепено с ясни доказателства, подчертаха гостите.