Кметът за много българи е най-важният човек в държавата. Той е този, който му решава проблемите. 70% от публичните услуги се предоставят от местната власт. Това коментира пред БиТиВи вицепремиерът с ресор „Еврофондове" Томислав Дончев.

Дончев публикува на сайта си своеобразен „Наръчник на потребителя" за видовете кметове - „дървен философ", „класик", „хитрец", „заспа" и други. Дончев, който е бил градоначалник на Габрово, специално подчерта, че текстът е изцяло негово дело и не обвързва по никакъв начин партията си с него.

На въпрос все пак какви са кметовете на ГЕРБ, той отговари, че повечето са добри. Томислав Дончев предпочете да не коментира конкретни лица в началото на предизборната кампания.

Вицепремиерът неглижира ситуацията, в която партията на Бойко Борисов поне привидно има двама кандидат-кметове на Пловдив - титулярът Иван Тотев и депутатът Здравко Димитров. Той коментира, че на местни избори всяко физическо лице има право да си опита късмета. Той подозира, че кметското място в Пловдив е голямо изкушение, тъй като е едно от най-важните.

В големите областни градове ГЕРБ ще се явяват самостоятелно. Ако някой реши да подкрепи техен кандидат, това било негово право и не означавало коалиция или споразумение.

Вицепремиерът коментира изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев, че заради новопоявилата се коалиция ГЕРБ-ДПС-АБВ, може да се стигне до предсрочни избори. Дончев увери, че подобна коалиция, подобно съглашателство няма. Той напомни, че коалиционно споразумение ГЕРБ имат само с Реформаторския блок.

Министърът обясни острия тон на Кънев с предизборната ситуация и с трудния старт на съдебната реформа. Ако все пак се стигне до предсрочни избори, той посочи, че ще се нуждае само от седмица, за да се наспи и след това ще е готов да се включи в кампанията.

Относно проблемите с европарите, които имаше у нас, и спрените програми от 2007 г. насам Томислав Дончев обясни, че през предишния програмен период в страната са извършвани инвестиции, каквито не са били правени от 20 години. Опитността на строители и възложители в началото била малка.

Било свършено много. В десетки градове се подменя ВиК мрежа, изграждат се пречиствателни станции, магистрали и друга инфраструктура. Освен това с пари от Брюксел се правят много от мерките в социалната сфера.

„Фотофинишът" на предния програмен период е 31 декември, като за полугодието изпълнението е 98%, но има 1.1 млрд. евро, които трябва да бъдат разплатени, посочи Дончев. Той допълни, че към момента темпът е 25 млн. евро седмично, но за да се постигне целта трябва се вдигне до 30 млн.

Вицепремиерът коментира и проблема с цените на тока. Той каза, че всички могат да си видят новите сметки за август и да преценят дали да протестират. Томислав Дончев смята, че проблемът с цените на тока за бизнеса е решен в голяма степен. Това е станало след срещи с работодатели, синдикати и експерти.

След приемането на някои мерки, сред които премахване на свъръхподпомагането на ВЕИ централите, се е запазила цената за консуматорите. Дончев коментира, че сегашната сложна ситуация в енергетиката се дължи както на старите неефективни проекти, така и на натрупания дефицит в НЕК по времето на кабинета „Орешарски".