Няма проблем за начина, по който се проведе вчерашната среща между ръководствата на Реформаторския блок и ГЕРБ. Проблем би имало, ако няма писмено коалиционно споразумение. Подобни разговори трябва да се водят. Товае  категоричното мнение на  Мартин Димитров от гражданския съвет на блока, въпреки че според него разговорите са закъснели.
За мен е необяснимо, че ГЕРБ ще говорят отново с БСП, но по-важно е, че разговорите с РБ потръгнаха, изтъкна още той.

Нередно беше управлението на Орешарски, зад което нямаше разписано споразумение, в което не знаехме кой управлява и защо, подчерта Мартин Димитров.

По думите му добрата новина е, че вече има напредък в разговорите между Реформаторите и ГЕРБ по отношение на съдебната реформа. Ако трябва, всяка вечер да се виждат, но по основните реформаторски мерки да има напредък, възкликна новоизбраният депутат и добави, че без съдебна реформа не може да има инвестиции и нови работни места.

В тази връзка Димитров обърна внимание и на последните известни факти около казуса "КТБ", а именно, че дупката в банката е на стойност 4.2 млрд.лв. Сега дойде моментът за разследването, категорично заяви той и обясни, че случаят с КТБ не може да остане встрани от съдебната реформа, защото липсващите пари могат да бъдат върнати.

"Те са някъде", заключи още реформаторът и предупреди, че ако не извадим докрай истината, това някой ден ще се повтори. Трябва тази история да я разнищим докрай. Казуси като КТБ попадат в съдебната реформа. Този казус трябва да бъде във фокуса на работата на правителството догодина, настоя още Мартин Димитров.

Реформаторите ще настояват за "разследване до дупка" на замесените лица и за връщане обратно на парите, с които е злоупотребено, както и външна специализирана фирма да се намеси в случая.

Във връзка с другите предложения на реформаторите за финансовата политика на страната, Димитров съобщи, че блокът ще настоява още догодина дефицитът да бъде овладян в рамките на 3, а може и на 2%, без да се увеличават никакви данъци.

Повече време за губене няма. Пожелавам в най-кратки срокове по оста РБ-ГЕРБ да се стигне до писмени приоритети, а след това и останалите партии да се включат, заяви бъдещият депутат, според когото следващият кабинет не трябва да бъде "тюрлюгювеч", а трябва да има за ядро ГЕРБ и Реформаторския блок, което да бъде подкрепено от Патриотирчния фронт и АБВ.

Що се отнася до резервите, които от Патриотичния фронт изказаха по отношение на РБ, Димитров беше уверен, че нещата си идват на мястото, когато опрат до определени политики. Така се формират истински мнозинства, подчерта той и даде за пример еднаквите позиции на патриотите и реформаторите по отношение на "Южен поток".

Той си пожела през този мандат да спечели битката за "Южен поток", а именно - газопроводът да се изгради според европейските правила и без руски монопол при доставките на синьо гориво. Първият етап е публичност на тези въпроси, след това икономическата целесъобразност. Докато не се убедим, че е печеливш, "Южен поток" на практика не ни трябва, отсече Мартин Димитров.