БАСТА ще бъде името на новата формация, която отцепниците от ГЕРБ смятат да основат. Съкращението идва от "България за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията".
По информация на "Преса" името вече е запазено в регистрите на Софийския градски съд от бившия депутат на ГЕРБ Емил Димитров, който е и един от бъдещите основатели на политическата сила.

Учредителите на партията ще се съберат тази седмица за последни доуточнения, когато ще вземат и окончателно решение за името на новата формация. Те искат да кажат не само „баста" на Цветанов и Фидосова, заради което напуснаха ГЕРБ, но и „баста" на страха от тоталитарното управление на Борисов.

Докато на италиански и испански "баста" означава "достатъчно", в нашия тълковен речник думата е с двойно значение - "гънка на дреха за украса" и "стига, достатъчно".

Партия БАСТА ще бъде учредена на 22 септември в София от 500 души. На конгреса ще се избере ръководство и ще се приеме устав. Ще има колективно ръководство от 11 души.

„Всичките неща, които сме изброили, все пак съществуват в нашия бит и затова в самата абревиатура е изписано всичко онова, срещу което ние се борим . Ако има предсрочни избори, което се надяваме да се случи до ранната пролет на следващата година, проектът ни ще бъде готов. Дотогава смятам, че ще сме готови и със структурите. Политически партньори ще бъдат ВМРО и "Модерна България", заяви Иван Петров, член на инициативния комитет на БАСТА.

Няма информация дали на учредителния конгрес ще присъстват и депутати, избрани от листата на ГЕРБ в действащото Народно събрание. Очаква се обаче, след като БАСТА бъде регистрирана по закона, вероятно един-двама от хората на Борисов да се присъединят към формацията.

Междувременно бившият народен представител от ГЕРБ в 41-то Народно събрание Емил Димитров коментира пред Фокус, че партията ще е в център-дясно, а идеите й ще бъдат представени в момента, в който бъде обявено, че е подписан учредителен протокол.

Стана ясно още и че партията ще бъде с хоризонтална структура, без лидер и двустепенна управленска структура - управителен съвет от млади хора в активна възраст, също с т.нар. съвет на ветераните, които участваха в политиката.

„Ветераните декларираме, че в бъдеще няма да участваме в изпълнителната власт. Призоваваме и останалите партии да го направят, ако желаят, за да подновим поколението с необременени от политиката лица - поне в изпълнителната власт", коментира Емил Димитров.

По думите му младите участници в управителния съвет, които ще бъдат избрани от учредителното събрание, ще са непознати. „Има и такива, които не са участвали в политиката. Най-вече ще са хора от втория и третия ешелон на ГЕРБ, на които не им се даде възможност да се изявят досега", добави Димитров.