Членовете на Европейския парламент призоваха ЕС да разглежда съоръженията за съхранение на газ, междусистемните връзки и съоръженията за обратно подаване като стратегически активи и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори.

Те се обърнаха и към страните членки с призив да спрат планираните споразумения в енергийния сектор с Русия, включително и за газопровода Южен поток.

В резолюция, приета днес, евродепутатите подкрепиха последните санкции на ЕС срещу Русия и осъдиха руските контра-санкции, като „неоснователни".

Европарламентът поиска от ЕС да обмисли изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели и на международната платежна система SWIFT.

В същото време депутатите приветстваха решението на Франция да спре доставката на вертолетоносачите „Mistral" за Русия и призоваха държавите членки на ЕС да следват нейния пример при износа на стоки, като оръжия и граждански/военни материали с „двойна употреба", който не попадат в договорения обхват на санкциите на ЕС.

Евродепутатите изразиха задоволството си от новоприетото украинско законодателство за специален статут на оспорваните райони на Донецк и Луганск, както и амнистията, одобрени от украинския парламент на 16 септември, като „важен принос към намаляване на напрежението".

Депутатите приветстваха примирието, подписано в Минск, но осъдиха нарушаването му от страна на руските военни части и сепаратистите. Те изразиха опасения, че прекратяването на огъня „може да се окаже просто възможност за руските войски да се прегрупират, преди да продължат своята офанзива".

От резолюцията става ясно, че споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна, ратифицирано във вторник едновременно от парламента на Украйна и от Европейския парламент, „не може и няма да се промени", въпреки натиска, оказван от Русия. Членовете на ЕП призоваха европейските страни да пристъпят бързо към национални процедури по ратификация.