Депутатите отхвърлиха искането за по-висока защита за побой над медицински лица. Това стана след като парламентът отхвърли предлаганите промени в Наказателния кодекс.

С предлагания законопроект се цели осигуряване по-висока степен на закрила на медицинските специалисти в България чрез допълнение на Наказателния кодекс с нов квалифициран състав на телесна повреда, по аналогия на квалифицираните състави, отнасящи се до причиняване на телесна повреда на длъжностно лице, съдия, прокурор, следовател и др.

Нуждата от осигуряване на по-висока степен на защита се обосновава със зачестилите случаи на насилие срещу медицински специалисти при и по повод упражняване на професията им, които в повечето случаи водят до получаване на различни по степен телесни повреди.

Съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, „медицински специалисти" са лекари, лекари по дентална медицина, магистър-фармацевти, медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, фелдшери и помощник-фармацевти. За тези, които по изключение не са такива, съдът има възможност да отчете този признак за отегчаващо обстоятелство.

Наред с това от мнозинството изтъкнаха и факта, че в момента се финализира работата по нов Наказателен кодекс от работна група към Министерството на правосъдието, така, че следва да се прецени доколко е необходимо да се внася незабавна промяна в посочения текст.

Защо данъчните са в квалифицирания състав, а лекарите не, попита Ваньо Шарков от Синята коалиция.

Анастас Анастасов от ГЕРБ му отговори, че лекарите ги бият, когато закъснеят, а данъчните, защото са вкарали някого в затвора. Според Анастасов на специализирана защита трябва да разчитат и шофьорите на линейки, които най- често ги биели.