Италианският премиер Матео Ренци спечели вот на доверие в Сената за прокарване на бюджета за 2015 година. Очаква се следващата седмица бюджетът да бъде одобрен и в долната камара на парламента, съобщава Ройтерс.

162 сенатори гласуваха „за" и 37 „против" прокарване на финансовия пакет, който включва намаляване на данъците за хората с ниски доходи ( в хазната ще влязат близо 10 милиарда евро по-малко) и намаляване на някои данъци за бизнеса.

Италианските правителства често се възползват от процедурата за провеждане на вот на доверие с цел търсене на подкрепа от законодателите, за да отрежат дебата и ускорят законодателната инициатива. Правителството по принцип трябва да подаде оставка, ако загуби такова гласуване. Според италианското законодателство бюджетът трябва да се приеме от парламента до края на годината.

Ренци натиска ЕС да му позволи да увеличи разходите в помощ на италианската икономика с цел излизане от рецесията и намаляване на рекордната безработица. В замяна той обещава либерализиране на трудовия пазар и образователната система.

Той беше принуден да премахне някои данъчни съкращения в проектобюджета, за да изпълни искания на Европейската комисия за намаляване на фискалния дефицит на Италия.
Технически документ на ЕК показва, че Италия трябва да намали дефицита като спести 4,8 милиарда евро, защото предложените от Ренци допълнителни мерки, като справяне с данъчните измами, може да не дадат ефект.

В новия бюджет е заложен дефицит от 2,9% от БВП, което е в рамките на изискваните от ЕС 3%.