Гръцкото правителство ще проведе референдум за това дали да приеме нов транш от финансова помощ от Европейския съюз, съобщи Би Би Си, с позоваване на изявление на премиера Георгиос Папандреу.

През миналата седмица на срещата в Брюксел европейските лидери постигнаха съгласие по мерките за спасяване на Еврозоната от финансовата криза.

Те включват опрощаване на половината от гръцкия дълг.
Освен това беше решено Гърция да получи нов транш финансова помощ в размер на 130 милиарда долара.

Социологическите изследвания показват, че повече от половината гърци са реагирали негативно на новините от Брюксел.

„Искат ли хората да приемат тази сделка или не? Ако гражданите на Гърция не я искат, няма да я приемем." - заяви премиерът Папандреу.

Дясноцентристката „Нова демокрация" обаче се обяви против референдума. За да се проведе допитването, то трябва да бъде подкрепено от най-малко 180 депутати в 300-местния парламент.  Управляващата партия ПАСОК разполага със 153 места, а десницата - с 85. Останалите 62 места се разпределят между три други фракции (комунисти, националисти и леви радикали) и независими депутати.

По думите на министъра на вътрешните работи Харис Кастанидис, референдумът може да бъде насрочен за януари идната година.

Опозиционният лидер Антонис Самарас е поискал спешна аудиенция с президента Каролос Папуляс.

Снощи премиерът Папандреу поиска вот на доверие от парламента. Президиумът на законодателния орган постанови започването на тридневна процедура от днес.

Гласуването ще се състои на 4 ноември.