МВР се похвали с два нови удара срещу трафика на наркотици у нас. 35 кг хероин, предназначен да премине през страната ни и да достигне до Западна Европа, е хванат от нашите служби на 14 април тази година на граничния пункт при Силистра.

По предварителен сигнал митничарите са спрели микробус с марка „Мерцедес", разградска регистрация, а в него са пътували трима души. В тавана на микробуса, над декоративната кора, са намерени 65 пакета в черни и сини опаковки, съдържащи хероин.

На пресконференция в силовото министерство главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разкри и един друг, по-интересен, опит за трафик на наркотици. Той е по-назад във времето, а именно в края на месец октомври миналата година. Мястото е бивша площадка за черни и цветни метали в Димитровград.

На тази площадка е изгорял автомобил с марка „Ситроен", върху който е стоял трансформатор. "По всяка вероятност става въпрос за умишлен палеж", загатна главният секретар на силовото министерство.

Служителите на реда не са разполагали с адекватни обяснения защо този трансформатор е бил на тази площадка и затова е иззет и съхраняван в МВР.

След направените експертизи обаче става ясно, че в трансформатора е имало 70 кг кокаин, предназначен за разпространение във вътрешността на страната.

Главният секретар разкри още малко подробности и обясни, че е ясно на кого е бил изгорелият автомобил, има разпити, а съпричастните лица са свързани с организираната престъпност. „Има напрежение по този случай. Имаме информация, че доста съпричастни към организираната престъпност лица работят самостоятелно по случая", обяви още Светлозар Лазаров и добави, че е ясно за къде и кого е бил предназначен кокаинът.

„Убеден съм обаче, че пътят на този кокаин не е бил „Париж-Дакар", твърдо отсече главният секретар на вътрешното министерство и подчерта, че "не са много хората в България, които могат да вкарат толкова кокаин".

Попитан каква е логиката да бъдат изгорени 70 тона кокаин Лазаров предположи - "за да не бъдат хванати с кокаина".

По случая има образувано досъдебно производство все още срещу неизвестен извършител, макар, че силовото министерство подозира конкретни виновници за трафика.

Светлозар Лазаров се похвали и като цяло за действията на вътрешното министерство по отношение на трафика на наркотици. „2 тона са задържаните количества наркотици от началото на година до момента", обяви главният секретар на МВР и за да докаже успеха посочи, че толкова е цялото количество задържани наркотици за 2012-та година.

61% повече са задържаните нелегални цигари за първите три месеца от годината в сравнение със същия период за миналата 2013-та година.