Аз не искам от тях да се обичат. Аз искам вицепремиерите да се мразят, да са скарани, за да е сигурно, че никой и от никъде не покровителства нищо.

Така премиерът Бойко Борисов коментира в ефира на Нова телевизия и БиТиВи оповестените вчера скандални записи на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и шефа на Митниците Ваньо Танов.

Според Борисов това е атака на опозицията, чиято цел е да спрат България за Шенген, защото това ще бъде тежка загуба за ГЕРБ преди изборите.

Частна фирма стояла зад записите на Дянков, Танов и Горанов

По думите му за тези действия се говореше от месеци и те умишлено се вадят в този момент:Един чичко дошъл, най-вероятно с каскет и очила, който никой не познава, оставил е един материали."

Премиерът отказа да коментира въпросните записи, тъй като не е сигурен в източника, който според в-к „Галерия" е анонимен. "Г-н Дачков, като един по-хитър човек каза, че даже не е бил в офиса. Да припомним, че преди време Алексей Петров донесе доклад в прокуратурата и ние излязохме и казахме - гражданинът Алексей Петров донесе един доклад и се проверява. Сиреч източникът е ясен", каза Борисов.

Според него "евентуално частна фирма е поръчала тези действия."

Дянков не трябвало да покрива "колосалния дефицит", останал от Тройната коалиция

„Ако обаче приемем, че това е 100% истина - всеки министър, зам.-министър, началник на служба, всички са и ще бъдат подслушвани. Това е работа на службите по контрабандата. Няма какво да се учудвате", подчерта още той.

А и да ви попитам какъв е в случая проблемът?, обърна се Борисов към водещия и допълни: „Ние сме подслушвали висши чиновници, а не както предишните управляващи - журналисти, обикновени хора като бай Петко магазинера например."

По думите му между двамата вицепремиери е имало много тежки противоречия за това колко трябва да се съкрати състава на МВР, както и около финансите на вътрешното ведомство.

Борисов няма да даде на другите да дишат, ако се окаже в опозиция

"Да, водили сме спор на много висок тон по тези въпроси. Аз имам един упрек към финансовия министър - решението с Бюджет'2010 да се „покрие" колосалния дефицит на предишните управляващи. Не трябваше миналата година да покриваме дефицита на БСП. Ние тогава направихме грешка, за да покажем, че държавата е стабилна", заяви премиерът.

Той бе категоричен, че няма никакви съмнения, че Цветанов и Танов са лоялни към него. „Имаше период, в който му казах на Танов - или се разделяш със Антоний Странджев (зам.-директор на Агенция „Митници", бел.ред.) или се разделям с теб. На теб имам доверие, а в другия нямам."

Запитан дали е получавал информация, че има „чадър" на Цветанов над някои фирми, Борисов заяви: „Ваньо Танов да не е някое момиче, че да дойде да си споделя с мен" и допълни, че е ядосан, че до този момент никой нищо не му е казал, а сега „5-6 месеца излиза, че някой е мрънкал, а аз нищо не знам."

Той изтъкна още, че задържаните контрабандни количества цигари през 2010 година е рекордно за страната ни и е 4 пъти повече отколкото общо засечената контрабанда за 2008, 2009 година.

За мен са важни резултатите и задържаните количества, категоричен е Борисов, но подчерта, че от цялото съдържание го притеснява единствено, че МВР покровителства 2-3 фирми. „Докато не им изчопкам всичко, което има и да видим кой какво е говорил, кой кого е покровителствал няма да коментирам, но ако се установи нечия вина, то той ще си понесе последствията, без значение дали става дума за Танов или Цветанов.

Борисов подчерта, че борбата с контрабандата продължава и от понеделник ще се направи сериозен опит за пресичане на злоупотребите с гориво, като касовите апарати на всички бензиностанции ще бъдат вързани директно с НАП: „Няма как да измърдат повече."

Предизборната кампания започна категорично, дори не е свършвала откакто направихме самостоятелно правителство. Атакуват Цецо и Дянков, а Борисов или не е чул, или не е разбрал. Все едно, че съм хванат от гората или живея под някакъв стъклен похлупак. И те това го правят, защото знаят, че съм готов да направя избори веднага, каза премиерът в отговор на въпрос дали е даден старт на предизборна кампания 2011.

"Ако искат сега избори - готово и те знаят, че тези избори са изгодни днес за мен, но не са изгодни за България," заяви Борисов и допълни: „ Аз мога да събера 20, 30 или 40%. Но с тези проценти в парламента, ще създам такава група, че няма да им дам да дишат."

Иначе премиерът бе категоричен, че не планира рокади в правителството през следващите месеци, освен ако някой не се издъни.

В заключение министър-председателят се оплака, че почти не спи. Причината за това е, че: „Трябва да издържим. От всичко това, което виждам, че се готви да се направи и изолацията, в която ще изпадне след това държавата - ето това все още ме държи буден и през нощта, за да имам хъс да устоя."