Свикване на специална сесия на Столичния общински съвет по проблема за кучетата искат от софийското БСП. Социалистите ще предложат промяна в действащата наредба, която, убедени са представителите на партията, не помага за решаването на проблема с бездомните кучета.

Ще бъде поискано да се промени обхватът на електронната система за регистрация и да се завишат изискванията към неправителствените организации, които стопанисват приютите, като се дадат възможности на гражданите да сигнализират за нередности.

Георги Кадиев съобщи, че ще подаде сигнал до главна прокуратура за престъпно бездействие на столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кмета Мария Бояджийска. Той е категоричен, че след като двама души в София вече умряха, изядени от кучета, трябва да се потърси отговорност.
Кадиев изтъкна още, че Столична община плаща прекалено много на „Екоравновесие" без резултат и посочи, че общината платила 5 хиляди лева на „Екоравновесие" за 50 кучета като изхарченият бензин бил 750 литра.
По 100 лв. за куче и бензин, колкото до Китай и обратно, според Кадиев, е прекалено много.

Той съобщи, че за третиране на едно куче през 2009 г. са давани 150,45 лв., а 2012 г. сумата е скочила на 296,26 лв. Според него, завишаването на сумата на 300 лв. за третирано куче, което не струва толкова, е за попълване на партийната каса на ГЕРБ.

Георги Кадиев посочи, че средният живот на уличните кучета е 3 години и категорично подчерта: „Кучетата на Софиянски умряха. Тези кучета са на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова".

Той съобщи още, че е внесъл доклад за промяна на структурата на „Екоравновесие" и посочи, че според сегашната - от 24 човека, само двама са ловци, има няколко шофьори и всичко останало са "хрантутници".
В новата структура има силно завишаване на екипите, заложено е ловците да бъдат 10, шофьорите - 13 и да има трима допълнителни шофьори.

Според Кадиев би трябвало да се изградят приюти за всички 10 000 кучета. Той отбеляза, че изгражданият сега приют за 1 000 кучета е на цена 1,6 млн. лв. и пресметнал, че за 10 такива приюта са нужни 16 млн. лв., което за бюджета на София не е проблем.

„Не може в град като София, който кандидатства за европейска столица на културата, да има двама души, изядени от кучета за 3 месеца и стотици нахапани", подчерта Кадиев.

Ана Янева припомни от своя страна, че още на 11 април депутати от БСП са внесли в парламента предложение Сметната палата да извърши одит на „Екоравновесие" и че два месеца идеята не влиза в дневния ред на парламента, а днес е била отхвърлена от мнозинството.
„Не е нормално в 21 век, в европейска столица, хората да умират, изядени от кучета", подчерта тя.