След политическия съвет в резиденция „Лозенец" лидерите на трите управляващи партии излязоха с декларация по повод едногодишното управление на страната

Преди година, на 15 август 2005 г., в резултат на вота на българските избиратели за 40-ото Народно събрание, бе създадена уникална в нашата най-нова история широка парламентарна и правителствена коалиция на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност.

Представителите на Коалиция за България, Национално движение Симеон Втори и Движението за права и свободи намериха политическа воля да изберат национално-отговорната позиция и да поставят националните интереси над партийните си пристрастия.

Трябва да стане пределно ясно, че ако България не бе формирала правителство през август 2005 г., днес тя щеше да се е разделила с европейската си перспектива.

Осигуряването на членството на Република България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г., укрепването на държавността и издигането на авторитета на държавните институции, както и провеждането на ефективна политика за повишаването на жизнения стандарт на българските граждани щяха да бъдат невъзможни в условията на нови разделящи обществото изборни кампании.

Принципите на коалиционното взаимодействие - приемственост, стабилност и промяна, обща подкрепа на политическите приоритети, солидарна отговорност, координация, сътрудничество и взаимен контрол, доведоха до реални значими резултати.
Успешно се провежда реформата на съдебната система, поддържа се икономическата стабилност, гарантиран е икономически растеж, увеличава се заетостта и значителното намалява безработицата, увеличават се доходите, минималните и средните пенсии, стимулират се външните и вътрешните инвестициите, подкрепя се частната инициатива и предприемачеството, провеждат се решителни мерки срещу организираната престъпност и корупцията.

Наред с това осъзнаваме факта, че през първата година от мандата не успяхме да отговорим напълно на очакванията на всички български граждани.
Затова благодарим на хората на България, които с достойнство преодоляват трудностите в ежедневието си. Благодарим и на медиите и неправителствените организации, които са отговорен коректив на дейността ни.

България влиза в Европейския съюз с широко коалиционно правителство и впечатляващо парламентарно мнозинство и това е нейно сериозно предимство.
То ще й позволи да заеме достойно и авторитетно мястото си в ЕС и ще гарантира консенсус и прозрачност при определяне на стратегическите цели пред страната и при усвояване на ресурсите за постигането им.  

Днес ние заявяваме, че:

  • Потвърждаваме политическите приоритети и принципите на взаимодействие, заявени при формирането на коалицията.
  • От 1 януари 2007 г. като пълноправен член на ЕС, България ще бъде коректен, надежден и предсказуем партньор.
  • През следващите три години до края на пълния мандат на 40-ото Народно събрание основните усилия на управляващата коалиция ще бъдат насочени към пълноценното икономическо и социално интегриране на страната към ЕС, условие за което е изпълнението на програмата на правителството

Коалицията е стабилна, както е стабилно и парламентарното мнозинство и българското правителство.
Гарант за тази стабилност е общата ни политическа воля да изпълним заявените приоритети на управлението на европейската интеграция, икономическия растеж и социалната отговорност.