Институтът за модерна политика (ИМП) предлага два варианта за саниране на текущата процедура за избор на нов управител на БНБ.

Първият е публичното изслушване и изборът на новия управител да се отложат до произнасянето на Конституционния съд, който по безспорен начин ще разреши въпроса за конституционосъобразността на ограничаването на правото на народните представители да правят номинации. От института подчертават, че мандатът на настоящия управител на централната банка изтича през октомври, което дава достатъчен времеви хоризонт за парламентарно действие.

Като втори вариант от Института за модерна политика предлагат Народното събрание да приеме нови, коригирани процедурни правила, които предвиждат право на всеки депутат да прави номинации, както и изискване за предварително внасяне на писмени концепции от кандидатите в разумен срок преди публичното изслушване. Според представителите на института това би лишило от предмет евентуалното искане пред Конституционния съд и би направило възможен избора на нов управител в рамките на настоящата парламентарна сесия.

Институтът за модерна политика настоява ръководството на Народното събрание и парламентарните групи да вземат предвид тези варианти. В изпратено до медиите становище те изразяват убеждението, че избор на нов управител при настоящите процедурни правила преди произнасянето на Конституционния съд и със силата на едно механично парламентарно мнозинство, не само ще хвърли тежка сянка върху легитимността на новия управител, но и ще задълбочи кризата на доверие в централната банка, предизвикана от събитията в банковия сектор през последната година.

В становището се посочва, че Институтът за модерна политика е представил на ръководството на Народното събрание, на парламентарните групи и ресорните постоянни комисии свои оценки и препоръки за преразглеждане на процедурата за избор на нов управител на БНБ. Според тях процедурата протичала в условията на формална прозрачност, ограничена конкуренция и очевидно имала характер на процедурен камуфлаж, който трябва да легитимира предварително взето извън стените на институциите решение. От института подчертават още, че ограничаването на правото на отделните народни представители да внасят номинации е в разрез с Конституцията и парламентарния правилник.

Именно заради това те направили и две предложения. Първото е да бъде сезиран Конституционният съд относно ограниченото право на инициатива на депутатите за процедурата за избор на нов управител на БНБ. Второто е процедурата да бъде съобразена с най-високите стандарти за прозрачност и публичност, предвид значението на този избор за финансовата стабилност и доверието в банковата система.

От Института високо оценяват публично обявената позиция на 68 народни представители от различни парламентарни групи - както опозиционни, така и от правителственото мнозинство - да се обърнат към Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на процедурните правила за избор на управител на БНБ.

Обявеното сезиране на Конституционния съд вече императивно налага преразглеждане на текущата процедура.