Жители на руския град Краснокамск предприеха иновативна схема за подобряване на стандарта на живот: излязоха с петиция за преименуване името на града на Путин, съобщава „Гардиън".

Дори кампанията е наречена: „Дайте на Путин чиста вода!".

В петицията, която е качена на руския сайт roi.ru, се отбелязва, че промяната на името ще принуди властите да разрешат проблемите на града, сред които са липсата на чиста питейна вода.

Ако преименуват града на Путин, „властите просто ще трябва да разрешат проблемите с чистата вода, пътищата, парковете, детските градини, инфраструктурата и други проблеми", се казва в петицията.

При промяна на името „ще нарасне имиджа на града. С такова велико име, градът е орисан да просперира", допълва се още.

Но говорителят на президента Владимир Путин не е съгласен с подетата инициатива.

Дмитрий Песков заяви пред регионалната медия V Kurse, че промяната ще повдигне „лъжливи очаквания" сред жителите и предложи да се намерят други варианти за просперитет на града.

Преди Русия често е именувала градове на лидери на страната. Бившата столица Санкт Петербург е преименувана през 1924 година на Ленинград - на първия лидер след Руската революция Владимир Ленин, но името после е върнато през 1991 година.

Административният център Волгоград се казваше Сталинград от 1925 година, на името на Йосиф Сталин, но 1961 година е премахнато, за да не се свързва с бившия съветски диктатор.

Кметът на Краснокамск смята, че няма смисъл да се променя името на града. Според него името Путин би било удачно да се използва за нов град.

Изглежда жителите на града са съгласни с резервите на кмета. До петък 18 души са дали гласа си, като шестима са против. До 11 април трябва да се събере подкрепа от 3 541 гласа, за да може въпросът да бъде разгледан от местната управа.

Краснокамск е административен център на Краснокамски район, Пермски край. Населението му през 2010 година е 52 632 души.