Най-добрият вариант за КТБ е да бъде закупена или погълната от друга банка, която може да осигури в най-висока степен бързо удовлетворяване на поне част от вземанията на вложителите. Това мнение изрази пред БНР Валери Димитров, член на Експертния съвет за решаване на казуса. Той изключи вариант като спасител да се яви банка „Виктория". Димитров призова да се направи опит банката да бъде предложена за купуване и след това вече да се търсят други възможности. „Предложенията за разпродаване на активите на банката парче по парче са глупости. Така не се фалират банки", категоричен е той.

Според него мажоритарният собственик Цветан Василев носи отговорността за това, че парите на вложителите са били използвани за вътрешни кредити.

Експертният съвет ще поиска подкрепа от Комисията за финансов надзор (КФН) за по-бързото възстановяване на работата на банката. Днес представители на съвета ще имат срещи с председателя на комисията Стоян Мавродиев. Димитров сподели, че лично на него разговорът в КФН не му е интересен и няма да присъства.

Експертът е категоричен, че банката трябва да бъде обект на оздравителни процедури. По думите му БНБ трябва да даде отговор на въпроса възможно ли е оздравяване на банката. Ако обаче това не е възможно - да се прибегне до отнемане на лиценза, отиване в производство по несъстоятелност, удовлетворяване на гарантираните вложители. След отнемане на лиценза трябва да се прибегне до продажба на банката.

По думите на Валери Димитров добрите практики по спасяване на банки предвиждат спешни мерки. Той е категоричен, че всеки ден, с изтичане на времето състоянието на банката на активите й се влошава. Именно заради това колкото по-навременни мерки се вземат, толкова по-добре. Експертът отчете, че БНБ продължава да мълчи по това какви оздравителни мерки трябва да се предприемат и сподели, че прогнозата му е мрачна.