5 март да бъде национален ден за траур, реши на извънредното си заседание правителството.

То бе свикано от премиера Станишев, след като транспортният министър Мутафчиев предложи деня за траур.

Утре националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.
В знак на съпричастност към жертвите и техните близки, правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества.

Министерският съвет на Република България изразява своите искрени съболезнования по повод трагичния инцидент на 28 февруари във влака от София за Кардам, отнел живота на наши сънародници.
В случаи, когато смъртта връхлита така внезапно и жестоко, думите са безсилни да утешат страданието и болката на близките.
Уважаеми роднини,
Споделяме дълбоката скръб от загубата на любимите ви хора. Поклон пред паметта им!
", гласи официалното съболезнование на правителството.

Министрите решиха още на семействата на загиналите да бъдат отпуснати по 10 хиляди лева, като средствата ще бъдат изплащани чрез Агенцията за социално подпомагане.

Припомняме, днес стана ясно, че жертвите са 9, а не осем, както се смяташе до момента.

Ние никога не сме правили компромис с безопасността и сигурността, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев пред Министерски съвет преди извънредното заседание при премиера.

Той допълни още, че това, което смята за своя вина винаги е готов да поеме и никога не бяга от отговорност.

Негова би била отговорността, ако грешката е в политиката, която е водена спрямо БДЖ.

Министърът уточни, че обезщетения извън тези 10 хиляди лева ще се изплащат и от застрахователно дружество „Алианс", но Мутафичев отказа да съобщи сумите, защото, по думите му - ако има промяна в цифрите да не излезе, че има излъгани.

Стана ясно още, че пътниците във влака, чиито багаж или други вещи са изгорели в пожара, трябва да подадат жалба в БДЖ, за да бъдат евентуално обезщетени за загубите.

Той призова да не се създава покрай този критичен случай нереална представа за БДЖ и добави, че категорично настоява правителството да даде своята оценка за политиката, която министерство на транспорта води в момента.

Мутафчиев отбеляза, че субсидиите за железопътния транспорт от 2005 до 2008г. са се увеличили от 68 на 105 милиона лв.

Министърът съобщи още, че Христо Христов от КАТ Червен бряг е предложен за награда, защото по думите на Мутафчиев, е проявил геройство. До последно Христов е влизал в горящото купе, за да вади пътници.

По оперативна програма „Транспорт" той допълни, че се прави всичко възможно да се осигурят един милиард лева за железопътната структура, като в момента се подготвя и ще бъден договорен с министър Орешарски инвестиционен заем за 360 милиона лева.

Всеки министър, когато идва на даден вход си носи оставката в джоба. Няма трагедия в постовете, а в това, което се върши, каза в заключение Мутафчиев.