Депутатите излязоха в лятна ваканция.

Зам.-председателят на парламента Явор Хайтов удари последния за политическия сезон звънец, с което работният ден на депутатите приключи. Приятен месец август - на отдих или на труд, пожела на колегите си Хайтов.

Следващото заседание на Народното събрание е на 2 септември 2015 г. от 9.00 ч.

Още сутринта депутатите имаха проблем с кворума, който бе събран от втория опит.

Минути след 9.00 часа едва 108 депутати регистрираха присъствието си в пленарна зала от необходими 121 за старт на заседанието. След 15-минутна почивка бе направен втори опит за събиране на кворум. При него точно 121 народни представители натиснаха зеления бутон и осигуриха условия за работа.

Днешният парламентарен контрол бе доста постен, тъй като в 14,00 ч. времето изтече, а се оказа, че депутатите са в самото начало на въпросите. Така министрите, които днес трябваше да отговарят на депутатски питания, в общи линии се разходиха напразно.

Времето стигна единствено за вицепремиера Ивайло Калфин и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Преди това, предваканционно, народните представители бяха амбицирани ударно да приемат на първо четене антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. Времето им обаче до 11 часа, когато започва парламентарният контрол не стигна и законът остана за наесен.

Ядосани, реформаторите напуснаха пленарна зала и не останаха за последвалата дискусия по демографските проблеми на страната. Това даде повод и на БСП, и на ГЕРБ иронично да отбележат реформаторското отсъствие.