Премиерът Сергей Станишев поиска България възможно най-скоро да бъде приета в подготвителния механизъм за присъединяването към зоната на еврото, наречен ERM II.

Той потърси подкрепа от своите колеги от останалите страни от Централна и Източна Европа по време на срещата на страните от Вишеградската група, Балтийските държави, България и Румъния.

На срещата в Брюксел - прехождаща неформалната среща на върха на Европейския съюз, 9 централно и източноевропейски страни поискаха всички мерки срещу икономическата криза да се осъществяват в дух на солидарност между 27-те страни членки. 

Министър-председателят добави, цитиран от БНР, че страната ни има много добри макроикономически показатели и приобщаването й към механизма ЕRМ II ще бъде допълнителна възможност за стабилизиране на националната икономика и ще даде силен позитивен сигнал към бизнеса и чуждестранните инвеститори.

Според премиера имаме всички основания за влизане в ERM II, защото България по един стабилен начин изпълнява 4 от 5-те критерии за влизане в самата еврозона.

Сергей Станишев добави, че по отношение на единната валута Европа се движи на 3 скорости - страни, които са приели еврото, страни, които се намират в механизма ERN II и страни като България, които все още са извън него.
Това според министър-председателят не създава добри условия за баланс на стабилизиращите мерки.

Лидерите от 9-те, на чиято среща присъства и жозе Мануел Барозу, бяха единодушни, че егоистичният и протекционистичен подход за преодоляване на икономическата и финансовата криза са неприемливи и принципите на единния пазар трябва да бъдат спазвани.
Няма да бъдат толерирани разделителни линии в съюза по отношение на мерките за преодоляване на кризата, категорични бяха лидерите по време на срещата.

В Брюксел вече тече неформалната среща на върха на Европейския съюз, инициирана от чешкото ротационно председателство, на която държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят икономическата ситуация и плана на ЕС за икономическо възстановяване.

Планът на ЕС предвижда координиран фискален стимул, който възлиза на 1.5 на сто от БВП на съюза или около 200 млрд. евро.
Сред мерките, които предвижда планът, са около 5 млрд. евро за усъвършенстване на трансевропейските енергийни връзки, облекчени критерии за отпускане на средства по линия на Европейския социален фонд и други.

Припомняме, по-рано днес в Брюксел унгарският премиер Ференц Дюрчани предупреди за опасността от нова икономическа „Желязна завеса" .

Според него страните от блока трябва да предпазят по-слабите страни-членки от затъване в глобалната икономическа криза.