61-годишна жена от габровското село Враниловци е загинала вследствие на поройни дъждове през изминалото денонощие, съобщава БиТиВи. 39-годишният й син е в неизвестност. Предполага се, че жената е повлечена от приливна вълна, докато била на пътя. До тялото й имало кола, която също била отнесена от потопа.

Кметицата на Габрово Таня Христова обяви, че най-сериозна е ситуацията е селата Враниловци, Трънето, Яворец, Новаковци, Гъбене, Стоевци. Множество къщи са наводнени, отнесени са селскостопански постройки и леки автомобили.

Силна гръмотевична буря е оставила над 70 села и 4 квартала на Габрово без ток през изминалото денонощие. Към момента електрозахранването е възстановено. Само една хижа в местността „Узана" е без електричество.

Христова посочи, че в отводняването и спасителните дейности през изминалата нощ са работили екипите на пожарната и органите на МВР. В ранните часове на днешния ден тя е определила групите, които правят оглед на всички критични места. Установяват се нуждите, за да може щетите да се елиминират.

Кметицата уточни още, че се почистват шахти, наноси и водостоци, както на територията на засегнатите райони, така и в участъците от коритата на реките и деретата.

Снощният порой е създал редица проблеми в населените места в Подбалкана, съобщава БГНЕС. Критично е положението в село Богдан, дигата на селската река се е скъсала и циганската махала е наводнена. Огнеборци са отводнявали до ранна утрин.

Курортното градче Баня също не е пощадено от пороя. Наводнени са къщи и дворове, изпадали са керемиди. Спасителни екипи са викани в циганската махала, където водата е причинила най-много беди. До 4 часа сутринта са отводнявали и в село Дъбене, а в село Столетово две асфалтирани улици са напълно разрушени.

Градушка пък е ударила Войнягово и Куклен, където също има наводнени дворове и изби. Три къщи са отводнявали вчера пожарникарите от Пловдив в квартал „Коматево", прокапал е фитнес центърът на новия спортен комплекс на ФК „Ботев" в същия квартал, а в село Първенец, което е в непосредствена близост, гръм е подпалил къща.