Ако местните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,2%, за БСП - 12,8%, ДПС - 7,1%, РБ - 3,4%, ПФ - 2,3%, "Атака" - 2,1%, АБВ - 1,6%. Това показва изследване на „Сова Харис" за политическите нагласи на българите, направено по поръчка на в. „Преса".

Почти половината от избирателите около шест месеца преди изборите заявяват, че не възнамеряват да вземат участие в тях. 17% от хората заявяват, че изобщо няма да гласуват на местните избори.

Социолозите коментират, че като се има предвид, че на местни избори активността по принцип е по-ниска, може да се предположи, че през есента групата на негласуващите вероятно ще нарасне още повече.

Според „Сова Харис" предимство ще получат кандидатите на партиите с изградени структури и твърди електорални ядра. При ниска избирателна активност значението на контролираните (купените) гласове ще се увеличи. Мажоритарният компонент може да се яви евентуален контрапункт на тези негативни обстоятелства.

По мнение на социолозите най-добре подготвена партия за предстоящите избори отново е ГЕРБ. Чрез контрол над държавния апарат и институциите, най-добър финансов потенциал, с добри позиции в местната власт и най-вече високото ниво на електорална подкрепа тази партия осигурява комфортна преднина на всеки свой кандидат. Шансовете за мащабна победа на ГЕРБ на местните избори изглеждат стабилни.

Липсата на перспектива се откроява като основен проблем за БСП. Неуспехът на кабинета „Орешарски" засега е пречка за социалистите да заемат позицията на алтернатива в представите на избирателите. Ролята на опозиция, която столетницата отстоява, предполага по-дълъг период на изграждане на готовност за реализация на изборна победа. Нещо повече, процесите на роене в лявото пространство все по-реално застрашават монопола на БСП в този сектор. Неотложна изглежда нуждата от преформатиране на левицата, отварянето на политическото й представителство към по-широки граждански слоеве, извеждането на борбата с неравенството като принцип във всяка нейна политическа изява. Ако БСП не желае да последва съдбата на СДС, то тя трябва да докаже пред избирателите, че е пост-преходна партия, каквато е ГЕРБ, смятат от „Сова Харис".

В електорален план ДПС изглежда стабилно. Поне засега позициите, които движението си извоюва през последните години, изглеждат защитими. Обаче от желан центристки съюзник на всяка власт ДПС се превърна в нежелан партньор за всички основни политически субекти. На местните избори в много райони социолозите очакват ДПС да срещне по-консолидирана съпротива от своите опоненти.

Засега Реформаторският блок продължава да отстоява част от идеите, с които привържениците му са го изпратили във властта. Макар и с ограничена електорална подкрепа, зад тази формация стои значителна част от интелигенцията на страната, което придава на РБ особена тежест. Разногласията на партиите в Блока и изкушенията във властта са сериозните препятствия, с които реформаторите трябва да се преборят за да запазят енергията на подкрепящите ги.

Борбата между Патриотичния фронт и „Атака" за спечелване на гласовете в нишата на националистите продължава с пълна сила. „Атака" заложи на проруските настроения, а патриотите - на отстояване на вижданията си чрез присъствието си в управляващото мнозинство. Засега обединението между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов има лек превес, но не бива да се подценява Волен Сидеров, който редовно намира подходящи артистични прояви преди избори.

АБВ са изправени пред трудна дилема. Консолидацията на лявото пространство преди местния вот е очевидна необходимост за избирателите с леви нагласи. Без единодействие с БСП на местните избори партията на Георги Първанов не би могла да разчита на значими резултати, убедени са от „Сова Харис"

За ББЦ може да се каже, че нейният лидер остана в позицията на „и сам воинът е воин". Позиционирал се еднозначно срещу лидерството на Бойко Борисов и отхвърлен от екипа си от десни съмишленици, за Николай Бареков не остава нищо друго, освен да очаква ветровете на промяната, сочи проучването.