Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел е бил настанен в болницата на Международния трибунал за бивша Югославия в Хага. Това се казва в разпространеното днес съобщение от представители на трибунала, съобщават чужди медии.

От Хагския трибунал са съобщили, че състоянието на Шешел е стабилно, което потвърждава и лекуващият му лекар. Той е бил преведен в болницата миналата нощ, но за заболяването му не се съобщава нищо.

От ръководството на Сръбската радикална партия съобщават, че проблемите със здравето му са възникнали заради систематично и ежедневно нарушаване от страна на Трибунала на неговите права. Според него е очевидно, че Трибуналът няма друга стратегия за изхода от наложилата се ситуация , в която прокурорите не можаха да докажат нито един пункт от обвиненията към Войслав Шешел.

„Затова сътрудниците на Трибунала са готови на всичко, за да му попречат да се защитава на процеса, като създават пряка заплаха за неговия живот.

Шешел се обвинява в разпалване на междуетническа омраза, подстрекателство към престъпления против несръбското население на Хърватия, Войводина, Босна и Херцеговина в периода от 1991-1993 година. Процесът по делото тече от 7 ноември 2007 година.

Лидерът на Сръбската радикална партия е „шампион" по продължителност на пребиваване в затвора на Международния хагски трибунал. Той се намира там от 24 февруари 2003 година след доброволно предаване на международното правосъдие.