Миньори и енергетици от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник и енергетици от местната „Топлофикация" блокираха движението по главния път Е-79, съобщава БТА. Блокадата е при село Драгичево. Протестът е в знак на солидарност към работниците в мина „Черно море".

Припомняме, в мина "Черно море" ситуацията е много тежка и въпреки влошаващото се здравословно състояние на миньорите, те отказват да излязат над земята. Категорични са, че ще останат в мината и по време на празниците. Миньорите в Бобов дол също се присъединиха към колегите си.

Е-79 е блокиран десетина минути преди 13.00 часа, а трафикът се отклонява по магистрала „Люлин".

Пернишките миньори настояват редовно да се извършват разплащанията към всички български мини. Те мотивират искането си като обясняват, че в условията на газова криза ролята на въглищата като енергийна суровина е все по-значима.

Протестът е послание за запазване на българските мини, заяви Никола Спасов - заместник-председател на федерацията на миньорите към КНСБ. Според него необоснованото включване на нови ВЕИ-мощности рефлектира в крайна сметка върху заплащането на миньорите.