ДПС не се пребори за изучаване на майчин език в училище минимум 4 часа седмично. Депутатите втори ден гледат на второ четене Закона за предучилищно и училищно образование.

ДПС предлага системата на училищното образование да осигурява на учениците, принадлежащи към малцинства, наред със задължението им да изучават и ползват български език, задължителното изучаване на техния малцинствен език най-малко 4 часа седмично по учебния предмет „Майчин език", в съответствие с държавния образователен стандарт.

Мнозинството отхвърли идеята.

Мариана Георгиева от ДПС настоя за правото на идентичност на българските граждани, за които българският език не е майчин. Ние много коректно използваме термина майчин език и това снема всички рискове за предубедените притеснения в обществото, поясни Георгиева. Майчиният език никога не може да бъде имплантиран в национален, увери тя.

ДПС уважава човешките права на всички граждани независимо от етническата принадлежност, подчерта депутатката.

Стоян Мирчев от БСП изтъкна, че и сега изучаването на майчин език е избираем предмет
„Всеки има право да учи майчин език. Никой не може да отнема правото на този личен избор", каза социалистът.

Задължителното записване дава основание за политически натиск. Всеки човек трябва да има право на избор, а това става чрез свободноизбираемите предмети", категоричен бе той.

В крайна сметка депутатите приеха, че официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският.

В училищата, в които се изучава интензивно чужд език, учебни предмети може да се изучават на чужд език в съответствие с държавния образователен стандарт за учебния план.

В училищата, които обучават в съответствие както с държавните образователни стандарти, така и с изискванията на друга държава членка, учебните предмети може да се изучават на чужд език с изключение на учебния предмет Български език и литература.

Изучаването и използването на българския език в системата на предучилищното и училищното образование е право и задължение на всеки български гражданин. Учениците, за които българският език не е майчин, имат право да изучават и майчиния си език при условията и по реда на този закон и под грижата и контрола на държавата.

Припомняме, в четвъртък депутатите от образователната комисия към парламента решиха държавата да финансира частните училища и частните детските градини.