На турско-българската граница се е образувала 16-километрова опашка от камиони, предава БТА. Причина за кризата е недостатъчното количество транзитни квоти, съобщи представителят на турската Асоциация на международните превозвачи Ерман Ереке. Издадените от българските власти през януари 5 хиляди разрешения за преминаване вече са изчерпани, добави той.

Въпреки състоялите се два кръга преговори, двете страни не можаха да подпишат ново споразумение заради разногласия преди всичко върху сумата, плащана за транзита. Анкара поиска увеличаване на квотата, но това все още не е направено.

Българските власти обещаха в скоро време проблемът да бъде разгледан и решен на равнище ресорни министерства, но това все още не е станало, а превозвачите започнаха да преразпределят издадените в Турция квоти за транзит.

Поради липсата на консенсус за квотите, в края на януари започна нова „ТИР война" между България и Турция. По думите на Димитър Ганев - изпълнителен директор на „Автомобилна администрация", ако проблемите не бъдат решени, може да се стигне и до затваряне на границата с югоизточната ни съседка.