С подкрепа за настоящия текст в Закона за изменение и допълнение към Закона за вероизповеданията си тръгнаха членове на парламентарната комисия по вероизповедание от срещата с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Ръководителят на мюсюлманската общност у нас декларира, че мюфтийството подкрепя текста, който предстои да влезе в пленарна зала в този му вид, но подчерта, че има идеи и предложения за бъдещи промени и допълнения в закона.

Този закон предвижда възстановяването на някои църковни имоти или имоти на мюсюлманското вероизповедание. Ние казваме не само имоти, а също така земи или гори, които са били собственост на дадено вероизповедание да бъдат възстановени", заяви главният мюфтия.

По думите му, мюфтийството е готово да работи в българския парламент и във всички институции за просперитета и развитието на българската държавност, законодателство и народ.

Мустафа Хаджи нарече промените, които мюфтийството предлага, козметични, но посочи, че не е специалист по законодателство.

На въпрос кои и колко имоти мюфтийството ще пожелае да му бъдат възстановени, той отвърна, че този въпрос не е бил обсъждан, а е станало дума само за самия закон.

Председателят на парламентарната комисия Пламен Славов също подчерта, че всички нови предложения, каквито е имал и Патриарх Неофит при срещата миналата седмица, се обсъждат като евентуални бъдещи промени и допълнения, а този закон се радва на подкрепата на всички традиционни вероизповедания у нас.

Славов подчерта, че мюфтийството е било запознато със становищата на БАН, НИМ и Национално сдружение на общините, в които има несъгласие и резерви по отношение на собствеността на някои имоти.

Самият Мустафа Хаджи отново подчерта, че на този етап не се отказва от нищо, но по време на разговора не са обсъждани детайли.

Председателят на комисията посочи, че разчита и държи на участието и мнението и на парламентарната група на ГЕРБ по този важен законопроект, като такова е било отношението и на Патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.