И вторият задържан за убийството на Михаил Стоянов през 2008 година в Борисовата градина - Александър Георгиев, ще може да продължи следването си във висше учебно заведение.

За разлика от Радослав Кирчев, който на 19 април тази година излезе на свобода срещу парична гаранция от 2 хиляди лева, семейството на Георгиев ще трябва да преброи 3 хиляди лева отгоре.

Припомняме, Михаил бе зверски пребит до смърт в Борисовата градина в София.
Следствието установява година по-късно, че банда от 5-има младежи нападнала Михаил, защото искала да прочисти парка от гейове.
Те нападали, биели и грабели момчета, които приличали на хомосексуални.

Апелативните съдии отчетоха, че са събрани доказателства за участието на Александър в тежкото престъпление. До изтичане на 2-годишния предварителен арест обаче остават 20 дни, което позволява изолацията му, изразяваща се в „домашен арест", да бъде прекратена.

Освен това не е ясно защо въпреки многократните искания за удължаване на срока за разследването с цел прецизиране на обвинението, това не е направено и разследващите органи не са били достатъчно ангажирани.

В защитната си пледоария адвокат Владимир Калудин подчерта, че първоинстанционният съд в лицето на Софийски градски съд е пренебрегнал редица обстоятелства за сметка на други. По думите му, не е обърнато никакво внимание на допълнителната съдебно-медицинска експертиза, според която задушаването на Михаил Стоянов не може да стане по начина, описан от свидетелите.

„Освен това, две от общо три изследвани СРС-та са записи на проведените разпити на свидетели, единият, от които впоследствие беше привлечен и като обвиняем - Радослав Кирчев, и в нито едно от тях не може да се намери и намек за задушаване", подчерта Калудин.

Той добави и че е пренебрегнато и друго изключително сериозно за защитата доказателство, а именно направената ДНК - експертиза. „Под ноктите на двете ръце на Михаил Стоянов имаше кръв от две лица от мъжки пол, която кръв обаче не е нито на двамата обвиняеми, нито на разпитаните свидетели", обясни адвокатът и изрази несъгласие с изразеното от градските съдии мнение, че поради факта, че починалият е бил студент по медицина, този материал би могъл да попадне под ноктите му по време на някое упражнение.

„Нещо повече, по дясната ръка на Михаил беше намерен и епителен материал от кожата на друго лице. Михаил обаче по това време е бил докторант, което изключва участието му в упражнения", поясни Калудин, добавяйки, че преди да излезе въпросната вечер на 30 септември 2008 година, той не е имал контакт с човешки материал, тъй като е бил у дома си и е контактувал с приятели онлайн.

В подкрепа на искането си за по-лека мярка за неотклонение защитникът изтъкна и че заради ареста Александър Георгиев е прекъснал следването си. Наложило се е и да напусне работата си като IT специалист.
„Всичко това показва, че клиентът ми се включва в положителния модел за развитие на един млад човек. Моля да постановите такова решение, с което да не спирате нормалното му развитие и той да може отново да учи и да работи, за да подкрепя семейството си", призова Владимир Калудин.

В допълнение той посочи и че клиентът му страда от редица заболявания, едно от които - захарен диабет, се е отключило именно след задържането му като обвиняем по това производство.

Въпреки искането на държавното обвинение за продължаване на настоящата мярка - „домашен арест", тъй като не е разколебано становището на градските съдии, че обвиняемият е един от авторите на убийството, САС смекчи режима на Александър Георгиев. Той ще бъде освободен незабавно, след като бъде внесена сумата от 5 хиляди лева.