Административният съд в Русе отхвърли искането на завода за автомобилни части "Монтюпе" за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), с която се налага принудителна административна мярка за извеждане от експлоатация на инсталация за каруселно леене на алуминий.

Припомняме, на 23 септември 2015 година РИОСВ издаде такава заповед, а два дена по-късно инсталацията бе пломбирана. Това беше резултатът от заключението на инспекторите, че замърсяването от нощта на 14 срещу 15 септември, за което сигнализираха русенци, идва от френската фирма.

По време на заседанието по делото адвокатите на "Монтюпе" заявиха, че пломбирането на леярната ще доведе до значителни вреди за предприятието. Сред тях са загуби от няколкостотин хиляди евро на седмица и имиджови вреди.

Има вероятност и клиентът "Ауди" на фирмата да се отдръпне, защото в запечатаната инсталация се произвеждат два вида цилиндрови глави за компанията, представляващи около 20 процента от общия оборот на "Монтюпе".

По време на заседанието стана известно още, че според Регионалната здравна инспекция има повишен здравен риск за населението в определени райони на Русе.

Решението на съда може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.

По време на съдебното заседание въпреки лошото време служители на френската фирма протестираха пред съда.