Държавният дълг на Франция се е увеличил с близо 5% до рекордните €1,833 трлн., съобщава Ройтерс.

Според агенцията е тревожна тенденцията, че той е надхвърлил 90,2% от БВП през 2012 г. като през 2011 г. той е бил 85,8%.

Тревожно е положението и с бюджетен дефицит, който през миналата година остава 4,8% срещу обещаните от властта 4,5%.

Допълнителна интрига внесе и самият президент Франсоа Оланд с признанието, че няма да изпълни предизборното си послание за неговото свиване до изискваните от Еврозоната 3%. Прогнозите са за 3,7% и Париж ще иска отсрочка от Европейската комисия за постигане на набелязаната цел, отбелязва в. „Гардиън".

Междувременно се появиха тревожни предупреждения, че ръстът на БВП на Франция през 2013 г. едва ще достигне 0,1%, след като през миналата 2012 той е бил нулев.

Франция няма балансиран бюджет от 1974 г. Оланд обеща да намали публичните разходи, които в момента са 56% от БВП, вторитe по големина в ЕС.

Най-заможните французи отново са в данъчното полезрение на Франсоа Оланд. След като плановете му за "супер данък" върху печалбата на хората с най-високи доходи беше отхвърлен, президентът обяви нов подход. Той е насочен към големите компании, които дават големи заплати. Това става ясно от интервю на държавния глава за обществената телевизия Франс 2.

"Когато възнаграждението надвишава един милион евро годишно, тогава компанията ще трябва да плати данък в размер на 75%", обясни Франсоа Оланд.

Според Оланд прехвърлянето на данъка върху компаниите е начин най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата.

Около осем милиона французи са гледали телевизионното интервю с президента. 60 на сто от тях са останали с впечатление, че той не е бил убедителен, сочат проучванията.

Политиката на строги икономии може да доведе до „експлозия" в Европа, предупреди Оланд.

Еврокомисарят за икономика и валутен съюз Оли Рен заяви, че Комисията е склонна да даде срок до 2014 г. за постигане на целта от 3% дефицит, но са нужни реформи за овладяване на държавния дълг и публичните разходи от Париж.