Министърът на вътрешните работи Румен Петков награди с кортик архитект Георги Янев, подал сигнала за подкуп от 50 хиляди лева в Агенция "Пътища".

На церемонията в МВР присъства и главният прокурор Борис Велчев.

Петков окачестви постъпката на Янев, който подаде сигнала за искания му подкуп като доблестна и гражданска.

При тези думи на министъра - най-неочаквано, Янев започна да се кръсти, като до края на брифинга озадачи медиите с леко неадекватно поведение, като според част от журналистите бе видимо пиян.

Прокуратурата и МВР показаха, че в България няма недосегаеми нива в борбата срещу корупцията, подчерта Румен Петков.

Всеки гражданин, който е подложен на шантаж и изнудване, трябва да се обърне към МВР и прокуратурата.
Янев показа, че в България има достойни хора, които отстояват правата си, отбеляза Румен Петков.

От своя страна Янев заяви, че не иска да става медийна звезда или публична личност.
"Искам си папките и ще отида в Агенция "Пътища", каза Янев.

Попитан защо се е обърнал за смяната на статута на земите към Агенция "Пътища", а не към Министерството на земеделието, Янев заяви:
"Корупцията в министерството на земеделието е кошмар".

Той посочи, че има 15-годишна практика като архитект и допълни, че ако е трябвало да почерпи някого, това е ставало "най-много с кутия бонбони и уиски".

Главният прокурор Велчев заяви във връзка с опазване сигурността на свидетеля, че прокуратурата е направила всичко съгласно закона.
Резултатът има своята цена.

Във всеки един конкретен случай прокуратурата и МВР ще вземат всякакви мерки, за да опазват здравето и живота на всеки, каза още Борис Велчев.

Във връзка с изявлението на архитект Георги Янев, министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил заявява:

„Уважавам гражданската позиция на архитект Янев, благодарение на която бе разкрита корупционна практика във фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Същевременно съм изключително изненадан от обвиненията за корупция в Министерството на земеделието и продоволствието при реда, при който се извършва промяната на статута на земеделските земи. Тъй като не се съмнявам в личния морал на архитект Янев, очаквам в срок до 5 февруари 2008 г. той да ми предостави по удобен за него начин - публично или лично на мен, доказателства за твърденията си.
Готов съм за лична среща с г-н Янев по време, на която очаквам да ми бъдат разкрити доказателства за корупционни практики в МЗП, както и за лицата, които ги извършват. Ако получа такива доказателства, незабавно ще предам материалите на компетентните органи и ще предприема административни мерки спрямо лицата, уличени в злоупотреби.

В случай, че арх. Янев не ми предостави такива доказателства, ще бъда длъжен да заявя публично, че твърденията му са груба инсинуация и той обслужва нечии сценарии за оклеветяване на ръководеното от мен министерство.

Позицията ми като министър на земеделието и продоволствието е категорична. Оттук нататък при всякакви обвинения за корупция на лица от системата на министерството ще изисквам доказателства и в случай, че ги получа, ще ги огласявам публично.

Същевременно при липса на доказателства за злоупотреби, ще търся отговорност от лицата, позволили си да отправят безпочвени обвинения".