„Удивен съм колко бързо забравяме подобни неща. Общият хор у нас пее единствено в полза на ядрената енергетика", каза в студиото на „Събуди се" журналистът Иво Инджев. Днес, когато отбелязваме 28 години от трагедията в Чернобил, той гостува на предаването заедно с експерта по ядрена енергетика Георги Котев, с когото са автори на книгата „Ядреналин", съобщи Нова ТВ.

Според Инджев България трябва да избере път, подобен на австрийския.
Австрия заключи готова атомна централа след Чернобил и никога повече не я отвори. Италианците пък направиха референдум и забраниха ядрената си енергетика. Германия също се стресна и забрани бъдещата си програма за строителство за нови централи. У нас се случи обратното - отвсякъде изникнаха рекламни агенти на ядрената енергетика", коментира Инджев.

Няма поуки, а абсолютни лъжи. Лансира се идеята за култура на безопасност - това е целофан без съдържание. От тази култура на безопасност следва Фукушима, а след нея неминуемо ще последват и други инциденти. Нито една страна не е в безопасност, където се експлоатира атомна централа. По презумпция те са опасни", обясни експертът Георги Котев.

„Георги се опитва да каже едни неща, които са алтернативен глас и този глас непрекъснато се запушва, защото се смята, че не е в ред за това, че говори против професията си и себе си. В днешно време, когато говорим за лакомия на държави и ядрени лобита, това може би е първият грях - нещото, което може да ни унищожи", на мнение е Иво Инджев.

По думите на Котев застраховка за пълна безопасност няма.
„Атомът не може да бъде мирен. Противоестествено е принудително да се възбужда и поддържа верижна реакция на делене на тежките ядра. Във вселената такова нещо не се е случвало. В един момент преди 70 години хората решават да почнат да правят противоестественото и да връщат хода на развитието на вселената и да наричат това мирно", коментира още Котев.