ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха в деловодството на НС законопроект за изменение и допълнение в Закона за банковата несъстоятелност.

Това става само ден, след като премиера Борисов обяви, че ще се направи всичко възможно да бъдат отменени извършените цесии в КТБ.

Законопроектът касае само един текст, чл. 59, свързан с прихващанията на входа на банковата несъстоятелност, обясни на брифинг Менда Стоянова. Целта е да се защити общественият интерес, както и публичните средства, всички вложители и фонда за гарантиране на влоговете.

Изключително зачестиха случаите, при които някои вложители и кредитополучатели се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си, коментира тя. От ГЕРБ са притеснени от зачестилите цесии. Обикновено това се извършва от негарантирани вложители, каза депутатката от ГЕРБ.

Тези действия ще ощетят Фонда за гарантиране на влоговете, смятат управляващите. Затова и смятат да сложат спирачка на този процес.

Предлаганите законодателни промени, по думите й, са в интерес на всички граждани.

Съвсем скоро фондът трябва да започне да изплаща над 3,6 милиарда лева, гарантирани влогове, а квесторите на БНБ, които са в КТБ имат информация за цесии в размер на 1,180 милиарда лева. От тях около 800 милиона лева са със заявка за прихващане.

Данаил Кирилов на свой ред обясни, че предложенията ще важат за бъдещия синдик в КТБ, който ще преценява валидността на прихващанията.

Към момента все още не се е произнесъл съдът по искането на централната банка за несъстоятелността на КТБ, обясни той и изтъкна, че промените ще се отнасят за бъдещи действия.

Припомняме, делото по искането на БНБ за фалит на КТБ най-вероятно ще бъде замразено за известно време, тъй като фирмата на Цв. Василев „Бромак" обжалва пред ВАС действията на Централната банка, а това стопира делото за фалита.