Събраните от Българска хранителна банка храни в рамките на съвместна кампания с верига големи хипермаркети ще бъдат раздадени на пострадалите от наводнението в Мизия през тази седмица.

Даренията възлизат на 1825 кг и са дело на клиентите на търговската верига, които дадоха своя „килограм доброта" между 16 и 23 август в подкрепа на поредната благородна кауза на хранителната банка, съобщават от там.

Събраните храни вече са описани и доставени на Община Мизия, където ще бъдат раздадени по списъци на нуждаещите се домакинства. В петък в Мизия бе учреден Обществен съвет, който ще разпределя постъпващите дарения на храни, финансови средства, бяла техника и др., а социалният патронаж се ангажира да направи пакети от дарените храни, с които да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се семейства. С предимство са хората, останали без дом и настанени във фургони, уточниха от организацията.

„Благодарим на всички, които подпомогнаха каузата ни и избраха Българската хранителна банка като доверен партньор, за да стигне добротата им до нуждаещите се", казва изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова.  "Нашите екипи и доброволци са на място и се грижат за транспортирането, съхранението и разпределението на храните. В община Мизия положението и наистина критично и хората там тепърва ще се нуждаят от всякаква подкрепа. Това, че не са сами в тези тежки за тях дни, наистина означава много", допълва тя и дава заявка БХБ да продължава да помага на пострадалия от наводнението регион.

През 2013 г. БХБ е събрала над 260 тона храна на стойност над 540 хиляди лева, с които са подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. Всяка година в Европа и у нас се разхищават 80 милиона тона годна за консумация храна, а същевременно 400 000 деца в България не получават редовното и здравословно хранене, което им е необходимо. Заедно с другите рискови групи - самотни майки, възрастни хора, многодетни семейства - става дума за близо 1.5 милиона българи, едва оцеляващи под или на прага на бедността, поясняват от БХБ.