455 лв. за издръжка на дете, а за изхранването на червеногуша гъска - близо 750 лева. Това са изчислили от Национална асоциация "Българско Черноморие". По данни на националната статистика миналата година у нас са се родили 67 585 бебета.

Председателят на Управителния съвет на асоциацията Димитър Канариев е направил справка в бюджета на страната относно заделените детски надбавки. Установил е, че средно на дете се пада по 455 лв., а за новородени еднократната помощ, предвидена от държавата, е 30 млн. лева. От друга страна е червенугушата гъска, която зимува в България и се храни със засятата пшеница. Затова земеделците в страната са поискали 50 млн. лв. субсидии от фонд „Земеделие". Според изчисленията това означава, че за изхранването на една червеногуша гъска са необходими 746 лева.

Цялата схема може да „глътне" 220 млн. лв., смятат пък от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

От Национална асоциация "Българско Черноморие" искат да разберат от министерствата на земеделието и храните и околната среда и водите как една гъска, която тежи 1,5 кг, изяжда 2,4 тона зърно за пребиваване в България от няколко месеца. Друг въпрос, на който търсят отговор, е колко и кои зърнопроизводители ще усвоят парите.

От асоциацията смятат, че всичко това е дело на зелената мафия в България. Според тях целта е привличане на зърнопроизводителите в каузата на зеления рекет. Много пари отивали за броенето, за опазването и за наблюдението на червеногушата гъска.