Китай изгражда някои „честно казано страхотни подводници", като сега има повече дизелови и атомни подводни съдове от САЩ.
Това е казал топ военноморски американски адмирал пред конгресмени в сряда, въпреки че качеството на китайските подводници било по-ниско, съобщава "Ройтерс".

Вицеадмирал Джоузеф Мълой е казал пред подкомисия на комисията за въоръжените сили към американския Конгрес, че Китай също така разширява географските области за операциите на своите подводници, както и дължината на разполагането им.

Например, Китай е осъществил три разполагания на подводници в Индийския океан, като е оставил съдовете в открито море в продължение на 95 дни, заявил вицеадмирал Мълой.

Американски военни длъжностни лица през последните месеци алармират относно военното укрепване на Китай, като започнаха голям натиск, за да се гарантира, че американската военна технология остава по-напред от бързо напредващите Китай и Русия.

Мълой заяви, че качеството на китайските подводници било по-ниско от това на американските, но размерът на подводния флот на Китай вече е надминал този на САЩ. Говорителка е заявила, че ВМС на САЩ разполагат със 71 подводници.

В своя последен годишен доклад до Конкреса за военното развитие на Китай, Пентагонът отбелязва, че Китай има 77 бойни кораба, повече от 60 подводници, 55 големи и средни десантни кораба, и около 85 малки бойни кораби, оборудвани с ракети.