Тежестта върху България във връзка с бежанския поток от Сирия трябва да бъде поделена с другите страни членки на Европейския съюз, категоричен бе лидерът на мисията на европейския парламент у нас Франк Енгел от ЕНП.

Евродепутати от Комисията по граждански права и свободи към Европейския парламент прекараха три дни в България с цел да се запознаят с актуалната ситуация и как властите се справят с кризата.

В рамките на тридневното посещение са били посетени лагерите във Военна рампа, Харманли и Пъстрогор, като са проведени срещи с редица ръководители на институциите, имащи отношения към проблема.

С уговорката, че страната ни е била изненадана от извънредните обстоятелства и в началото условията в лагерите и нивото на капацитет за справяне с кризата не са били достатъчно високи, Енгел даде да се разбере, че напредък определено има.

Впечатленията на участниците в мисията, изразени от Енгел са, че България ще съумее да спазва правилата за прием на лица, търсещи закрила и да бъде подготвена в максимално голяма степен за евентуален нов поток през пролетта.

Франк Енгел се спря на "конфликта", който до някаква степен се получава между правилата за защита на границата, които има към страна кандидат за Шенген и международните разпоредби за достъп на лица, имащи право на защита. Ситуацията е "потенциална дилема", отчете Енгел и сподели, че трябва да се търси някакъв баланс.

Солидарността с нуждаещите се е основна европейска ценност и ние не можем да принуждаваме България да е страната, която да бъде единствен изразител на тази ценност, посочи Енгел.

Европа трябва да направи повече, отколкото в момента, настоя той. Мисията трябва да подготви доклад, който да бъде представен и защитен пред Европейската комисия в сравнително кратки срокове.

Според Енгел финансовите средства, предоставени на България не са огромни, а има държави, получаващи повече при по-малко бежански натиск.

"Не мога да кажа какво точно ще напишем или гласуваме след това, но аз лично ще работя за това средствата за България да съответстват в по-голяма степен на предизвикателствата, пред които е изправена страната", обеща ръководителят на мисията, участие в която са взели и родните евродепутати Светослав Малинов, Мария Габриел, Станимир Илчев и Илияна Йотова.

Запитан многократно дали част от мисията е била да се установи правилно ли се разпределят средствата, с които институциите разполагат Енгел отвърна, че мисията не е имала одиторски функции и не е пратена от сметната палата на ЕС.

"Една конкретна партия в страната ви би спечелила 90% от гласовете на хората, ако на всеки бежанец започнат да се предоставят на ръка 550 евро, колкото са изчисленията, че струва той", отвърна Енгел на друг журналистически въпрос за това къде отиват тези 1100 лева, падащи се на бежанец.

Запитан дали с призивите си за осигуряване на защита на всички идващи от Сирия лица, ЕС всъщност не спомага трафика на хора, тъй като огромна част от тях заплащат на трафиканти, Енгел посочи, че в процеса на страданието на някои хора винаги има и други, които печелят от това. От вътрешното министерство, а и от тези на други държави Енгел е бил уверен, че те правят всичко възможно да арестуват и пресичат дейността на трафикантите.

Със сигурност в големия поток от хора от Сирия и Афганистан има престъпни организации, които го използват, за да вкарат свои хора на територията на други държави. Мисията е била уверена, че полицията прави всичко възможно, за да установява самоличността на подобни лица и да пресича опитите им.

"Спомням си времена, когато моята страна - основателка на Съюза, се нуждаеше от години, за да изгради административен капацитет за обработка на информацията за чужди граждани и въпреки масирания поток България днес се справя далеч по-добре", посочи той.

Търсещи закрила се оплаквали, че стоят 7 месеца в лагерите, което според Енгел определено е много, но и в други държави се е случвало и се случва срокове за разглеждане на молби да се проточват много сериозно.

Тази мисия и брифингът пред медиите не трябва да изпраща посланието, че говорим предимно за заплаха. Говорим предимно за трагедия, която някои хора се опитват да използват, категоричен бе евродепутатът.