Хиляди излязоха на протести в Берлин, Мюнхен и други германски градове срещу търговското споразумение между ЕС и САЩ.

Германците са и най-голямата опозиция на споразумението, коментира "Ройтерс".

Според проучване 43% от германците са на мнение, че то ще се отрази негативно на страната им. Само 26% смятат, че споразумението ще доведе до определени ползи.

Според немското правителство обаче споразумението може да донесе  годишни печалби от 100 милиарда долара за икономиките от двете страни на Атлантика.

Силно охранявания протест в Берлин премина през американското посолство, Бранденбургската врата до представителството на Европейската комисия.

Хиляди излязоха на протест срещу споразумението в Лайпциг, Щутгарт, Франкфурт.

Протести се проведоха и в други европейски градове.

Смятам, че това споразумение ще отвори вратата за генно-модифицираните храни, сподели Дженифър Руфато на 28 години. Тя бе дошла на протеста с бебето си. Компаниите ще печелят от това за сметка на хората, убедена е младата майка.

52-годишният Хелмут Еделхаусер заяви пък, че той предпочита споразумение за свободна търговия с Русия. Американската световна доминация е неприемлива, сподели той.

Протестиращите носеха редица плакати срещу търговското споразумение с призиви, че хората ще загубят от него, а големите корпорации ще спечелят.

Споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС, чието официално наименование е Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), в момента е на преговорен етап.