Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност.

Приетите промени са насочени към използването на съвременните технологии и в частност функциониращата система на Търговския регистър за създаване на механизъм за по-бързо информиране на вложителите и другите кредитори на банка в производство по несъстоятелност за обстоятелствата, които са свързани с упражняването на правата им като кредитори на банката.

В настоящия си вид законът съдържа сложна и тромава процедура за разглеждане на възраженията на кредиторите срещу приети и/или неприети вземания. Процедурата предполага персонално уведомяване на възразилия кредитор и заинтересованите кредитори по възражението, провеждането на открито заседание с участието на синдика и на ново уведомяване на заинтересованите страни относно решението на синдика.

Предвиденият в закона 14-дневен срок за осъществяване на процедурата в цялост е логически неиздържан и фактически неизпълним, дори при малък брой кредитори, респективно малък брой постъпили възражения.

Новите разпоредби регламентират замяната на приложимото понастоящем квазисъдебно производство пред синдика за разглеждане на възраженията срещу списъка на приетите вземания с производство в закрито заседание без призоваване на страните.

Промяната няма да доведе до нарушаване правата на заинтересованите лица, тъй като решенията на синдика подлежат на оспорване пред съда по несъстоятелността. Същевременно промяната дава възможност да се съкрати времето, което принципно би било необходимо за индивидуалното уведомяване на голям брой кредитори и по-този начин да се постигне ускоряване на производството.

Въвежда се по-нисък размер на санкциите, когато са налице извършени от регистриран одитор или специализирано одиторско предприятие административни нарушения, които са с по-ниска степен на обществена опасност. Това има за цел постигането на превантивен ефект върху регистрираните одитори за спазване на закона в неговата цялост, а не само по отношение на съществените изисквания към одиторите.

С цел спазване на фундаменталните принципи за независимост и обективност на регистрирания одитор и специализираното одиторско предприятие при извършването на ангажименти за независим финансов одит на годишните финансови отчети на предприятия, осъществяващи дейност от обществен интерес, е необходимо въвеждането на период, след изтичането, на който да бъде извършена ротация.

Ротацията ще спомогне за запазване и повишаване на качество на дейността на регистрираните одитори и специализираните одиторски предприятия при осъществяването на ангажименти за независим финансов одит на предприятия, които са с висока обществена значимост, което ще допринесе и за повишаване на сигурността в търговския оборот.