На цялостно разследване ще бъдат подложени всички 238 случая на смъртност в домове за деца с умствени и физически увреждания в страната.

Това съобщи зам.-главният прокурор Галина Тонева в „Цигов чарк" край Пазарджик, където се проведе семинар за разработване на методология за разследване на престъпления в домове за деца с увреждания.

Припомняме, преди дни Министерство на здравеопазването започна от своя страна също проверка на условията в тези домове.

Галина Тонева уточни, че случаите на смъртност в домовете за болни деца са установени при съвместни проверки на представители на прокуратурата и Българския хелзински комитет. По някои от случаите са образувани досъдебни производства, по други - това предстои.

За 166 от случаите, установени през изминалите 10 години, прокуратурата не е била информирана. Ще бъдат проверени също дела и преписки, с които е прекратено образуването на производства по част от случаите или е отказано да се образуват такива процедури.
Възможно е да се наложи ексхумация, макар че според прокурорите малка част от случаите на настъпила смърт могат да бъдат решени по този начин.

По думите на Тонева идеята е това разследване да доведе и до развиване на собствено звено в прокуратурата, което да работи с непълнолетни и малолетни.

Като по-нататъшна стъпка може да се подходи със специализиране на прокурори в окръжните прокуратури, които да имат отношение по разследване на дела с пострадали или извършители непълнолетни. Също така има идея да се предприемат действия по осигуряване надзор на законност за поставените в неравностойно положение.