Петро Порошенко, Барак Обама, Жозе Барозу и Андерс Фог Расмусен са признати за виновни в извършване на военни престъпления в Донбас.
Това е станало на състоялия се днес във Венеция неформален „Трибунал Ръсел", съобщава РИА „Новости".

По-рано се отбелязваше, че сред обвиняемите пред неформалния съд е и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, но в присъдата неговото име не се появява.

Един от наблюдателите, присъствали на процеса, съобщи, че колегия от четирима съдии, водени от председателя на организационния комитет на „Трибунала Ръсел" във Венеция Алберт Гардин, който е и лидер на движението за възраждане на независимата Венецианска република, осъди Порошенко, Обама, Барозу и Расмусен като „военни престъпници", признавайки ги за виновни за военни престъпления срещу народа на Донбас.

„Трибуналът Ръсел" за първи път се провежда през 1967 г. по инициатива на двама от най-големите философи на 20 век - британеца Бъртранд Ръсел (на чиято фамилия е кръстен "трибунала" - б.р.) и французина Жан-Пол Сартр, когато са осъдени военните престъпления във войната във Виетнам.
По-късно подобни „трибунали" са проведени за хунтата в Чили, войната в Ирак и ситуацията в Палестина. „Трибуналът" няма никакви правни последици.