Пожарът в местността „Калугерски дол" в Рила е овладян напълно. Той е локализиран във всички посоки и към момента няма опасност от неговото разрастване, съобщават от пресцентъра на МВР.

Припомняме, огнената стихия избухна в четвъртък през нощта. Предполага се, че причината е човешка намеса, като се появиха две версии. Според едната пожарът е предизвикан от туристи, които са запалили огнище, а според втората - от бракониери. В погасяването се включиха пожарникари, военни, горски и доброволци.

Над 110 пожарникари, военни, служители на горските стопанства и доброволци продължават да гасят отделни огнища. Работата на огнеборците се затруднява от пресечения релеф, високите температури и вятъра, който непрекъснато сменя посоката си.

В борбата със стихията участва и летателна техника на Военновъздушните сили и „Хелиос Еър". Четвърти ден те обливат с вода западната периферия на пожара и по въздух разузнават засегнатия терен.

Гасенето по източния склон се извършва ръчно и с помощта на две мотопомпи.

По-рано стана ясно, че военният министър Николай Ненчев е разпоредил армията да продължи да помага до пълното погасяване на пожара.

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов коментира, цитиран от БНР, че само за три дни преките разходи за гасенето на пожара са някъде около 300 000 лева.