"Тези резултати ясно показаха, че с ГЕРБ никой не може да се мери и дори и не трябва да се опитва да се мери", коментира на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, който спази традицията и подари на Цветанов нов часовник за победата.

Макар да няма официални резултати, шефът на предизборния щаб Цветанов обяви, че ГЕРБ печели 22 областни града. ГЕРБ вече имат 1727 общински съветници от общо 5181 в страната, което прави една трета от всичко, изчислиха още от партията.
С поглед към предишните си представяния на местни избори Цветанов отчете, че през 2007-ма година са имали 45 кмета, през 2011-та - 94, а сега 129, като може да станат и 130.

"В една толерантна кампания, много по-различна от Костинбродската, преминаха изборите. При толкова мащабни избори с толкова много гласувания няма как да не се получат конфликтни точки в големите градове", обясни премиерът Борисов.

Той обаче използва момента и веднага заръча - "изборите минаха, два-три дни ще ги броят, но ми се ще още от утре общинските съветници, кметовете да си седнат на местата и да работят, защото имаме програмни периоди, проекти". "Ние като правителство ще работим с всички", увери Борисов.

"Изборите затвърдиха, че по-добро от това, което сме сътворили, няма как да се получи", обърна внимание и на управляващата коалиция премиерът. Той обаче ясно изрази раздразнението си от реакцията на реформаторите за победата в Плевен.
По-скромно и смирено, посъветва ги Борисов и попита - как ме виждате аз да се хваля с един спечелен областен град?"

"Даже доста нетолерантно е и не им отива, защото действително за Плевен положих огромни усилия да загубим. Огромни усилия, но го направихме заради толерантността. Искам да ги помоля да бъдат малко по-толерантни и по-скромни", се обърна към РБ премиерът и ги попита реторично, какво би станало, ако сам бил се заел с Плевен. Нека се пробваме на парламентарните избори, да видим дали Плевен ще падне, предложи Борисов

"Не мога да си представя и пази Боже да имам пресконференция, в която се хваля с един областен град", се пошегува още той.

Отново по темата за "горещия" Плевен Борисов поиска извинение отново от РБ, но този път лично от Найден Зеленогорски за думите му, че ГЕРБ е купувал гласове там. "Ако е вярно да покаже хората, ако не - да дойде да ми се извини. Ако стои зад думите си, да дойде да ми каже кой е. Откъде накъде ще казва такова нещо?", се възмути премиерът. „Нека да се радват, но с уважение към нашата радост. Направих всичко възможно в Плевен да не спечели ГЕРБ", настоя Борисов.

"Стабилен партньор е Реформаторският блок. Показа много добри резултати, дори по-добри от БСП", оцени все пак и коалиционния си партньор Борисов.

По адрес на РБ се включи и Цветанов, който на въпрос - "как ще продължи работата си в парламента с реформаторите, след като не му се извинихте", заяви - "Аз съм широко скроен и винаги националните интереси са над партийните. Да са живи и здрави, пожелаваме им успех и мисля, че общите ни цели са много по-важни от всичко, което те направиха през тази кампания".

По отношение на сигнала на левицата, че тези избори са "най-мръсните", Борисов се зачуди - "Кое им е мръсното на изборите?". "Цялото ми уважение към тях, ние много ценим БСП, много искаме тя да е силна и тя е силна. Това, че сме ги били днес, не означава, че ще ги бием утре. Просто нашите кандидати са по-добри", се обърна към столетницата лидерът на ГЕРБ.
Премиерът разказа още - "Онзи ден един много голям бивш социалист Георги Първанов ме попита - "къде ги намери тези хора, ние те подценихме". Но аз им благодаря, ако не бяха Първанов и Румен Петков, нямаше да я има ГЕРБ, ако не ме бяха изгонили навремето от МВР".

Борисов обаче не пожела да коментира поведението на ГЕРБ за президентските избори през 2016-та година. "Извинявайте, ама още не сме отчели тези избори", обясни отказа си премиерът. Припомняме, по-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев поднови призива си ГЕРБ и РБ да се явят с общ кандидат за президент.
По отношение обаче на въпроса дали самият той би се борил за мястото на държавен глава Борисов се възмути - "Аз откакто съм човек, ме питат дали ще ставам президент". За това дали следващият президент трябва е жена лидерът на ГЕРБ отговори с поглед към кметовете си за гърба и се похвали - "и жени си имам, и мъже си имам".

Премиерът повдигна и темата за българските мюсюлмани, като разчете в изборите - "освен ДПС, и ГЕРБ е един от гарантите на българските мюсюлмани. Трябва да бъдем много толерантни с този етнос". По думите му българските мюсюлмани вече не се страхуват от ГЕРБ и именно заради това гласуват за нея.