Инвестиционната банка Lehman Brothers, която фалира миналия септември, оглави класацията на 10-те най-големи банкрута в историята на САЩ.
Към момента на фалита нейните активи са наброявали 691 милиарда долара.

В Топ 3 са и фалиралата банка Washington Mutual, както и WorldCom - втората по големина телекомуникационна компания в САЩ.

Класацията е публикуван в списание Fortune и е във връзка с фалита на General Motors, след който по-голямата част от имуществото на компанията ще бъде продадено на нова компания, наречена Good GM.
General Motors се оценява на 91 милиарда долара, при обща задлъжнялост от 176.4 милиарда долара. Тя е позиционирана на четвърто място.

На пето място е енергийната компания Enron. Тя имаше активи за 65.5 милиарда долара, но фалира заради финансовите машинации на ръководството си през 2001 година.

Шестото място е за още една финансова компания - Conesco, която се разори през декември 2002 година.
В последствие тя успя да проведе реорганизация, да намали дълговете ти до 1.4 милиарда долара и отново да излезе на пазара на застрахователните услуги. В момента компанията има 4 милиона клиенти.

Следва автомобилостроителят Chrysler. Датата на неговия банкрут е 30 май 2009 година.

Последните три места в рейтинга са отредени за слабо известната ипотечна компания Thornburg Mortgage, разорила се в началото на тази година, Pacific Gas and Electric, банкрутирала през 2001 година и нефтената Texaco.
Тя фалира още през 1987 година, през 1988 излезе от банкрута, а през 2001 бе погълната от Chevron за 39 милиарда долара. През 1987 Texaco бе собственик на активи за 34.9 милиарда.

Фалитите на големи компании зачестиха след началото на световната икономическа криза, която свали цените на много стоки.
Най-много бяха засегнати компаниите с голямо количество дългове, за които се оказа невъзможно да бъдат рефинансирани.