Столична община и пет експлоатационни дружества подписаха договори за банкови гаранции за възстановяване на разрушена пътна инфраструктура.

Размерът на банковите гаранции е различен и е съобразен с инвестиционната програма на всяко отделно дружество, заяви по време на брифинг в общината зам.-кметът на София Ирина Савина.

Банковата гаранция за „Софийска вода" е 400 000 лева, за ЧЕЗ - 192 000 лева, за „Улично осветление" - 90 000 лв., "Близу" ЕАД - 29 000 лв., а за БТК - 12 500 лв.

Целта на тази мярка е общината да не бъде принудена да отделя пари за повторно възстановяване на некачествено ремонтирани участъци по столичните улици, коментира зам.-кметът на София Любомир Христов.

По думите му стойността на банковите гаранции трябва да се поддържа непрекъснато от дружествата, а при взимане на част от парите те трябва да бъдат възстановени от дружеството за срок от 5 дни. Христов поясни, че от тези срокове ще може да се прави изключение само при неблагоприятни метеорологични условия, които не позволяват извършването на ремонтните дейности.

Експлоатационните дружества, които са извършили разкопаване на градски магистрали или важни пътни артерии в София, ще имат задължението да възстановят пътната настилка за срок от  24 часа. Там, където минава градският транспорт, срокът е три дни, а вътрешно кварталните улици ще трябва да бъдат възстановени до 5 дни.

От столичната община ще следят и дали възстановяването на пътната инфраструктура е направено качествено, като за целта ще се съставя констативен протокол. При положение, че има хлътване на участъка, експлоатационното дружество ще трябва да направи нов ремонт за срок от 5 дни.

Дружествата ще бъдат задължени и да поставят вертикална сигнализация и информационна табела, която указва името на фирмата, която извършва разкопаването, както и началната и крайната дата на този вид дейност. При неизпълнение на тези задължения е предвидена глоба от 1000 лв.