Украйна може да спре електроподаването за окупираните от проруските сепаратисти източни региони, ако териториите не се придържат към наложените в страната  ограничения за консумация заради енергийна криза, обяви представител на енергийното министерство, предаде Ройтерс.

Енергийната криза е предизвикана от боевете в Източна Украйна, които доведоха до прекъсване доставките на въглища за ТЕЦ-овете, които генерират около 40% от електрозахранването на страната.

С цел спасяване на електрозахранващата мрежа трябва да наложим ограничения за всеки...няма региони в Украйна, които да не са отчели прекъсване на тока", каза заместник-министърът на енергетиката Александър Светляк.

Той предупреди, че регионите Донецк и Луганск могат да останат без ток, ако не ограничат консумацията.

„Предупреждаваме ги днес, че ако не изключват като другите региони, ние ще спрем електроподаването", заяви той и добави, че страната всекидневно отчита дефицит от 3 500 мегавата или 12,5% от нуждите.

Киев спря изплащането на пенсиите и социалните помощи за Донецк и Луганск, тъй като се притеснява парите да не свършат в ръцете на сепаратистите, но през ноември каза, че ще продължи с доставките на газ и ток.

Според зам.-министъра на енергетиката резервите от въглища са към 1,5 милиона тона. По думите му обикновено през зимата са необходими 4-5 милиона тона.