Никой няма да ходи да краде от гората дървесина, което е тежък физически труд, ако тази дървесина няма пазар. Това заяви пред журналисти в Русе зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, цитиран от БТА.

„Призовавам нашите сънародници за 5 или 10 лева по-ниска цена, която им се предлага на нерегламентирания пазар, да не го правят, защото те също след това ще бъдат потърпевши от това, че гората над района, в който живеят, няма да я има или ще бъде в  по-различен вид", заяви Костов.

По думите му, протестите на износителите на дървесина не могат да бъдат насочени срещу Министерството на земеделието и храните, тъй като решението е на Народното събрание.

Припомняме, износители на дървесина днес излязоха на протест с искане държавата да не налага 3-месечен мораториум на износа на дървесина. Те смятат, че забраната ощетява бизнеса им.

Костов е на мнение, че въпросът за мораториума трябва да се коментира от представителите на Народното събрание. Що се отнася до земеделското ведомство - не в тримесечен срок, който е даден от 10 март, а министерството ще изпълни ангажиментите си за предприемане на законодателни промени в едномесечен срок.

Георги Костов припомни, че част от промените са свързани със засилване на контрола, на присъствието на лесовъдите на терен, както и да няма ненаказумеост на лица, извършващи незаконна практика в горите.

„С други думи, ако Народното събрание приеме, че министерството си е свършило работата, негово право ще е да реши дали да отмени мораториума, или не", каза заместник-министърът.