Пара е била изпусната от втори реактор на ядрената централа „Фукушима". Горивните пръти ( с ядрено гориво) са напълно открити.

Не е изключен срив на този ядрен реактор на централата, съобщават служители в централата.

Водните нива в реактора (водата за охлаждане на реактора) са почти празни.

Инженерите в централата не могат да охлаждат втори реактор с морска вода.

МВнР съветва българските граждани да напуснат своевременно Япония.
        Още...

Ако реакторът не може да бъде охладен, има възможност от неговото разтопяване, което заплашва да доведе до излъчване на радиация.

Нова експлозия стана днес в японската ядрена централа, която пострада от земетресението и цунамито, но властите изключват възможността за повторение на катастрофата от Чернобил.

Смята се, че броят на жертвите на опустошителното земетресение и на последвалите го цунами може да надхвърли 10 000 души.

 

Генералният секретар на МААЕ Юкия Амано заяви, че радиоактивното изтичане от поразените японски ядрени реактори е „ограничено".

Въпреки усилията на правителството да вдъхне успокоение, целият свят следи с безпокойство развитието на положението, което продължава да е крайно несигурно.

Пред заплахата и десетките вторични трусове, някои от тях силни, които следват без прекъсване от труса в петък в североизточната част на страната, много държави призоваха гражданите си да проявяват бдителност.

Повечето страни съветват гражданите си за момента да избягват Япония и най-вече Токио и градовете в северната част.

Жените и децата са призовани да заминат за южната част на архипелага или в чужбина.

  • 2000 тела бяха открити по бреговете на префектурата Мияги.
  • Правителството обяви, че ще отпусне 15 трилиона йени, за стабилизиране на финансовата система, след силното земетресение.